Slovenci biraju predsednika u drugom krugu izbora

Otvorena birališta

Slovenci biraju predsednika u drugom krugu izbora

Planeta -
Prvi put Slovenci biraju između dva levičarska kandidata u drugom krugu izbora, pošto je konzervativni poslanik Milan Zver eliminisan u prvom krugu izbora, prenela je slovenačka agencija STA

LJUBLJANA - U Sloveniji su otvorena birališta u drugom krugu predsedničkih izbora, u kojem snage odmeravaju bivši premijer, socijaldemokrata Borut Pahor i aktuelni slovenački predsednik Danilo Tirk. Prema poslednjim istraživanjima, Pahora podržava 55 a Tirka 24 odsto građana.

Prvi put Slovenci biraju između dva levičarska kandidata u drugom krugu izbora, pošto je konzervativni poslanik Milan Zver eliminisan u prvom krugu izbora, prenela je slovenačka agencija STA.

Oko 1,7 miliona birača moći će da glasa na više od 3.300 biračkih mesta širom zemlje od 7 do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati izbora trebalo bi da budu saopšteni 20:30 časova.

Očekuje se da će odziv birača biti niži od 48 odsto, koliko je bio u prvom krugu, i da bi mogao da iznosi 41 odsto.

Slovenački mediji su preneli da je izlaznost građana u drugom krugu izbora pođednako važna kao i rezultat, tim pre što izbori postaju "sporedna stvar" u odnosu na proteste koji su poslednjih dana održani u Ljubljani i više drugih gradova.

Protesti su navodno usmereni protiv "korumpiranih elita", ali i loše socijalno-ekonomske situacije u zemlji i krizu, pojačavajući utisak da političari za to stanje nemaju odgovore.

Demonstranti su nezadovoljni i većinom političara od kojih traže da podnesu ostavke, među kojima i od premijera Janeza Janše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track