NAPETO: Španija objavila rat Britaniji?

Novi sukob

NAPETO: Španija objavila rat Britaniji?

Planeta -
Dva španska ratna broda uplovila u prostor Gibraltara, što je podgrejalo tenzije koje između dve države postoje još od 1704.

MADRID - Napeto.Španija je objavila rat Britaniji, prenose ostrvski mediji nakon što su dva španska ratna broda u više navrata uplovila u prostor njihovog Gibraltara. Tako je ponovo podgrejan sukob koji zbog te teritorije postoji između dve zemlje još od 1704, kada je Gibraltar odvojen od Španije i ubrzo nakon toga dodeljen Britancima.Predstavnik Bekenhama i bivši britanski pukovnik Bob Stjuart upozorio je vladu svoje zemlje da pod hitno oštro odgovori na grub potez Španije, koja je povredila suverenitet britanskih teritorijalnih voda oko Gibraltara.- Mogu li ljubazno da podsetim vladu da je protivzakonit upad Španije na Gibraltar u stvari ratni čin - naglasio je Stjuart.Inače, dva ratna broda iz Španije uočena su kako 10. decembra dva puta uzastopno uplovljavaju na teritoriju britanskog Gibraltara. Nakon toga mornarica Britanije je u pratnji jednog helikoptera obišla tu oblast i radiom poslala upozorenje Špancima da se što pre povuku odatle, što su oni i učinili.Međutim, i pored toga što se sve mirno završilo, taj događaj je izazvao veliki nemir u britanskoj javnosti jer se broj upada španskih brodova na njihovu teritoriju znatno povećao u ovoj godini. Naime, prema zvaničnim podacima, Španija je prekršila zakon 67 puta 2010, 23 prošle godine, dok je 2012. britanska vojska uočila njihove brodove čak 197 puta u području Gibraltara.Španija je Gibraltar prepustila Britancima 1713. potpisivanjem sporazuma u Utrehtu, mada je mnogo puta kasnije imala pretenzije na tu teritoriju i tražila od Engleza da joj je vrate.

Najstabilnija teritorijaGibraltar je autonomna prekomorska teritorija Britanije i nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva i Evrope. Istorijski je bio veoma važna vojna baza za Britance, a i danas se na njemu nalazi baza Kraljevske mornarice. Po istraživanjima iz 2008, kojima je merena stabilnost 235 država, teritorija i političkih entiteta u svetu, Gibraltar je bio na samom vrhu najstabilnijih, zauzeo je peto mesto. Merenja su bila zasnovana na pet osnovnih pokazatelja: politička, socijalna, ekonomska, međunarodna i vojna sigurnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track