Papa uz blagoslov za Božić pozvao na mir
Foto: Rojters

Urbi et orbi

Papa uz blagoslov za Božić pozvao na mir

Planeta -
Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne koje su prihvatile novo računanje vremena. Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju 7. januara

VATIKAN - Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI u svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci "Urbi et orbi" uputio je apel stranama u konfliktu u Siriji da prestanu s "prolivanjem krvi" i da olakšaju pristup pomoći ugroženim i pronađu političko rešenje sukoba. "Upućujem apel na prestanak prolivanja krvi. Neka se olakša pristup pomoći izbeglim ljudima i da se dijalogom pronađe političko rešenje konflikta", rekao je papa iz lođe bazilike Svetog Petra.

"Neka mir bude u sirijskom narodu, koji je duboko povređen i podeljen konfliktom čije su žrtve nevini ljudi", rekao je papa pred nekoliko hiljada vernika.

Papa je uputio apel mira i u Africi, posebno u Nigeriji i Keniji. Benedikt XVI je zatražio "povratak sloge u Nigeriji gde se nastavljaju teroristički napadi, a među žrtvama ima i hrišćana".

Papa je osudio i napade na verska mesta i civile u Keniji i pomenuo je konflitke u Kongu i Maliju. Poglavar Rimokatoličke crkve je pozvao nove kineske lidere da vrednuju sve religije u zemlji.

"Hrist nadgleda nove rukovodioce u Kini i teške zadatke koji ih čekaju. Želim da oni (rukovodioci) vrednuju sve religije kako bi se doprinelo izgradnji solidarnog društva u korist ovog plemenitog naroda i celog sveta", rekao je papa u poruci.

Papino obraćanje i blagoslov su prenosile svetske televizije. Papa je i sinoć pozvao na mir u svetu. "Hrist je najavio mir svima onima koji su daleko i koji su blizu. U ovom trenutku treba da se molimo za to", rekao je on. "Prosvetli one koji misle da čine nasilje u tvoje ime, i neka shvate apsurd nasilja", rekao je papa u molitvi.Zapadne crkve širom sveta danas proslavljaju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista u Vitlejemu, gde su se ispred drevne crkve Hristovog rođenja okupile hiljade hodočasnika iz celog sveta i lokalni stanovnici, dok je papa Benedikt XVI u Vatikanu poslao tradicionalnu Božićnu poruku.

Prazničnu atmosferu u Vitlejemu, biblijskom gradu na Zapadnoj obali, nisu narušili hladni vetrovi, dok su vernici strpljivo čekali da uđu u crkvu staru 1.700 godina i vide pećinu, Isusovo rodno mesto, iznad koje je crkva podignuta.Oni se od juče okupljaju na Trgu jasli ispred crkve Hristovog rođenja, a proslava je kulminirala ponoćnom misom u katoličkoj Crkvi Svete Katarine, koja se nalazi pored pravoslavne Crkve Hristovog rođenja."Sa ovog svetog mesta pozivam političare i ljude dobre volje da deluju odlučno u korist mira i pomirenja koje okružuje Palestinu i Izrael, usred svih patnji na Bliskom istoku", rekao je u sinoćnoj misi najviši zvaničnik Rimokatoličke crkve u Svetoj zemlji, Latinski patrijarh Fuad Tval u godišnjem obraćanju.

Čestitajući Božić na 65 jezika, papa je, takođe, pozvao na mir na Bliskom istoku, a zatražio je i poštovanje verskih sloboda u Kini.

Papa je sinoć, tokom služenja mise u bazilici svetog Petra pred oko 10.000 ljudi, pozvao sve ljude da pronađu mesta za Boga u svojim brzim životima.

Nekoliko sati pre mise, papa je upalio sveću za Božićni mir i postavio je u prozor svojih privatnih odaja koji gleda na Trg svetog Petra, gde se bio okupio veliki broj ljudi pred otkrivanje velike scene rođenja Hrista.Hočevar predvodio Ponoćku u Beogradu

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je sinoć svečanu misu - Ponoćku u katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu, sa porukom da bi mladi u našoj zemlji trebalo da budu nosioci zajedništva i pomirenja.

Hočevar je čestitao Božić vernicima koji taj praznik slave 25. decembra, ali i onima koji dan Hristovog rođenja slave po Julijanskom kalendaru poželevši da 2013. bude godina novih vremena, nove nade, ali i nove odgovornosti."Želim svima koji 25. decembra slave Božić, bilo da su katolici, anglikanci ili predstavnici crkava reformacije, blagoslov, sreću i uspeh", rekao je Hočevar.

On je i vernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru čestitao praznik tradicionalnim pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi!".

Hočevar je pojasnio da je sadržaj Božića za sve hrišćane jednak, odnosno da se slavi rođenje božijeg sina Isusa Hrista i ocenio da "svi vide potrebu da se u ljudima rodi novi čovek, jer bez toga nema novih vremena".Kardinal Puljić pozvao na mir i praštanjeVeliki broj vernika se prošle noći okupio na centralnoj božićnoj misi u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu i na misama u drugim katoličkim crkvama širom BiH. U Sarajevu je nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić uputio vernicima Božićnu poslanicu, u kojoj je pozvao na mir, praštanje, pokajanje i pomirenje. Apelovao je na obnovu porodičnih vrednosti koje propadaju u "lažnoj demokratiji", na odupiranje "agresivnom relativizmu, konzumizmu i sekularizmu".

Biskup kotorski čestitao Božić

Biskup kotorski Ilija Janjić poručio je u poslanici povodom Božića da udaljavanje od vere stvara mržnju, pohlepu, korupciju. Biskup kotorski čestitao je Božić i pravoslavcima koji će ga proslaviti 6. januara.Vernicima koji Božić slave danas čestitali su i najviši državni zvaničnici Crne Gore: predsednik Filip Vujanović, predsednik Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Milo Đukanović. Glavna božićna misa održana je prošle noći u Katedrali Svetog Tripuna u Kotoru, a bogosluženja u crkvama u Podgorici, na Cetunju, u Nikšiću, Baru, Budvi i Tuzima.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu, pa se ovaj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrisćanskom svetu.Božićni običaji u Vitlejemu

Božić je vreme za slavlje i okupljanje i zato je uobičajeno da se u hrišćanskim zajednicama u Svetoj zemlji tada ide u posetu članovima porodica i susedima.

Porodice se podele na one koje idu u goste i one koji ih dočekuju. Kad ulaze u kuću, gostima priliči da se dive božićanim dekoracijama, osvetljenju, svečano ukrašenom stolu, jelki i sceni rođenja od papira u boji sa figurama od maslinovog drveta koje predstavljaju svetu porodicu.

Domaćica goste dočekuje velikom posudom sveže ispečenih božićnih kolača kao što je mamoul od griza, s puterom i namazom od urmi - ajveh i graibeh, slatkim hlebom u kome ima pistaća, a pravi se u obliku slova S.Po tradiciji se nudi i božićna čokolada u obliku Deda Mraza i liker, slatko vino ili arak od anisa.Nije pristojno odbiti ništa što se posluži, ali se alkoholnom piću može reći "ne hvala". Čokolade i kolači mogu se nositi kući za kasnije.

Nudi se i tradicionalna jaka arapska kafa u malim šoljicama sa kardamonom, što pojačava aromu.Kada se kafa ponudi, to se obično smatra pristojnim načinom da se poželi "doviđenja".Ako se sve to dešava po dolasku u goste potrebno je istaći da je to "kafa dobrodošlice", u protivnom će gost pomisliti da nije dobrodošao u tom trenutku.

Na božićni dan porodice se okupljaju za zajednički obrok i oubičajeno je da se pripremi jagnjeće meso sa pirinčem, koje se služi s jogurtom. Neke porodice pripremaju mleveno meso u listovima kupusa, poput veoma malih sarmi, što zahteva puno vremena i rada.

Mnogi hrišćani u Vitlejemu otvaraju svoja vrata posetiocima iz inostranstva.Turistički biro u tom biblijskom gradu, u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus, preporučuje da se Božić doživi po mogućstvu u porodici iz Vitlejema kako bi se sto više saznalo njihovoj tradiciji.

http://www.youtube.com/watch?v=k64VteT2SvY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track