Francuski komandosi zabrljali u Somaliji

Pad Galskog petla

Francuski komandosi zabrljali u Somaliji

Planeta -
Najmanje 17 mudžahedina, dva specijalca i tri civila poginuli u pokušaju oslobađanja Denisa Aleksa, koga već tri godine drži grupa El Šabab

MOGADIŠ - Neuspela misija.Francuski komandosi nisu uspeli da oslobode Denisa Aleksa, koga kao taoca već tri godine drže teroristi grupe El Šabab u Somaliji, u gradu Bulomareru, gde se sukob dogodio. Tokom pokušaja akcije spasavanja poginuo je Aleks, dva francuska specijalca, 17 terorista i tri civila, saopštili su Francuzi. Napad komandosa dogodio se samo nekoliko sati nakon što je francuska vojska bombardovala islamiste u afričkoj državi Mali, koji su nakon velikih borbi s vojskom Malija proterani iz grada Kone.Naime, četiri vojna helikoptera učestvovala su u napadu na jednu kuću u Bulomareru, koji kontroliše El Šabab, 110 kilometara južno od somalijske prestonice Mogadiša. Komandosi su se spustili konopcima iz letelice u blizini kuće, ali su naišli na žestok otpor mudžahedina. Krvava borba trajala je sat, nakon čega su specijalci odlučili da pobegnu i izbegnu veću katastrofu.- Mudžahedinski borci porazili su takozvane komandose francuske vlade, a vojnici su na mestu napada za sobom ostavili tela svojih saboraca - izjavio je zapovednik ekstremističke grupe El Šabab, šeik Mohamed Abdulah.On takođe tvrdi da su zarobili jednog francuskog vojnika ranjenog u toj operaciji, kao i da su francuski komandosi zarobili i odveli „više“ njihovih saboraca, ubijenih ili ranjenih u borbi.- Ranjeni francuski vojnik je pod stražom mudžahedina, a Aleks je bezbedan i daleko od mesta borbi - navodi se u saopštenju islamista.Aleks je jedan od devet francuskih talaca u Africi, od kojih najmanje njih šestoro drže pripadnici Al Kaide. Grupa El Šabab, povezana sa Al Kaidom, izgubila je glavna utvrđenja na jugu i centru zemlje u ofanzivi snaga Afričke unije sredinom 2011, ali i dalje kontroliše pojedine ruralne oblasti.

Borci El Šababa isprašili moćnu vojnu silu
Borci El Šababa isprašili moćnu vojnu silu

Poginuo francuski pilotJedan francuski pilot helikoptera ubijen je u Maliju, gde francuska vojska nastavlja vazdušne napade protiv islamskih ekstremista, koji od proleća kontrolišu sever zemlje. Pilot je stradao u napadu koji je izveden u petak po podne, kada se Francuska pridružila kopnenim trupama vojske Malija u borbi za Konu, jedan od strateški važnih gradova.

Pojačana bezbednostFrancuske vlasti su posle vojne intervencije u Maliju i Somaliji uvele strože bezbednosne mere, uključujući i antiterorističke, saopštio je juče francuski predsednik Fransoa Oland. On je rekao da je vojna intervencija te zemlje u Maliju zaustavila napredovanje islamista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track