Sukob grčkog lidera i nemačkog ministra zbog mera štednje

Sastanak u Berlinu

Sukob grčkog lidera i nemačkog ministra zbog mera štednje

Planeta -
Grčki političar smatra da je pristup rešenju grčkog problema "noćna mora" i da predstavlja neuspeh

BERLIN - Nemački ministar finansija Volfgang Šojble i grčki levičarski opozicioni lider Aleksis Cipras sukobili su se danas oko programa štednje nametnutog Grčkoj da bi mogla da dobije međunarodnu pomoć. Grčki političar smatra da je takav pristup rešenju grčkog problema "noćna mora" i da predstavlja neuspeh.

Cipras je vođa levičarske parlamentarne koalicije Siriza i žestoki je protivnik politike štednje koju zagovara Nemačka. Kao rezultat oštrih budžetskih rezova i strukturnih reformi nametnutih Grčkoj, politike koju zagovara Nemačka i njen ministar finansija Šojble, Grci se suočavaju sa "siromaštvom, nezaposlenošću i porastom fašizma", rekao je Cipras u saopštenju.

Grčki opozicionar danas se sastao sa Šojbleom u ministarstvu finansija u Berlinu. Cipras je opisao sastanak, kao "koristan i konstruktivan". Šojble je sa svoje strane jasno istakao da Grčka mora da primeni paket mera štednje i reformi na koje se obavezala da bi dobila zajam ako želi da ostane jedna od 17 zemalja koje koriste evro, rekao je jedan nemački zvaničnik posle njihovog susreta.

Ministarstvo nije izdalo saopštenje, što nije neuobičajeno pošto Cipras nije član vlade. Finansiranje zadužene Grčke države od 2010. godine zavisi od kredita za refinansiranje dugove koje dobija od 17 zemalja evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda. Zauzvrat, Grčka, koja je u šestoj godini recesije, mora da sprovodi radikalne reforme, mere štednje i da povećava porez. Na reformama najviše insistira Nemačka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track