Kolera se širi Kubom
Foto: Reuters

51 oboleli

Kolera se širi Kubom

Planeta -
Putnicima se na izlasku iz grada steriliše obuća a vrše se sistematske inspekcije restorana i prodavnica hrane

HAVANA - Na Kubi je do sada zabeležen 51 slučaj kolere, za sada je potvrđen samo jedan slučaj sa smrtnim ishodom, a vlasti aktivno rade na suzbiju širenja bolesti, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.Prvi slučaj kolere zabeležen je 6. januara u mestu Čero, a bolest se kasnije proširila na druge opštine u prestonici.Do danas je registrovana 51 obolela osoba i nadležni organi su odmah preduzeli mere za suzbijanje epidemije, ističe se u saopštenju.Uprkos velikom broju turista u dvomilionskoj prestonici Havani, još se nijedan stranac nije požalio na zdravstvene tegobe.Zvaničnici kažu da se Havana pripremila za borbu protiv opake bolesti i demantuju glasine da je dosad više ljudi umrlo od kolere. Zasad je potvrđen samo jedan slučaj sa smrtnim ishodom.Bolnice i lekari u Havani su preduzeli mere predostrožnosti i izdaju instrukcije za prevenciju bolesti. Putnicima se na izlasku iz grada steriliše obuća a vrše se sistematske inspekcije restorana i prodavnica hrane, navodi Rojters.Za prijem obolelih u prestonici određene su tri klinike - jedna za odrasle, druga za decu, a treća za trudnice.Prošle godine je na Kubi izbila kolera prvi put još od revolucije 1959. godine kada je Komunistička partija uspostavila nacionalni zdravstveni sistem.

Na stotine kubanskih doktora i medicinskih sestara radi više od 10 godina na obližnjem Haitiju, gde je samo za poslednje dve godine umrlo više od 7.000 Haićana.

Radi se o bakterijskom oboljenju, koje se širi preko zagađene vode za piće i zbog neadekvatne higijene.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu godišnje bude registrovano između 100.000 i 200.000 smrtnih slučajeva od kolere, i od tri do pet miliona obolelih od ove bolesti.tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track