Bosanci će otključavati granicu da dođu do njiva u Hrvatskoj?!

Od 1. jula

Bosanci će otključavati granicu da dođu do njiva u Hrvatskoj?!

Planeta -
Ključevima, na koje će vlasničko pravo polagati svi koji u drugoj državi imaju zemljište ili stalno zaposlenje, otvaraće i zatvaraće uredno rampe duž 1.001 km granice između Hrvatske i BiH

SARAJEVO - Od 1. jula ove godine, kada Hrvatska treba da uđe u članstvo EU, žitelji pograničnih područja u BiH, čiji se deo imovine katastarski nalazi na teritoriji Hrvatske, moraće da imaju posebnu pograničnu propusnicu, ali i ključ za rampu na granici.Kako bi dobili ovaj dokument, sličan nekoj vrsti pasoša, moraće prvo da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova koji ga na njihov zahtev izdaje na rok trajanja od godinu dana.

Ali, put do njihove poljoprivredne parcele biće idućih godina “popločan” još nizom drugih administrativnih ali i konkretnih fizičkih barijera.

Naime, kad Hrvatska za koju godinu bude članica šengenskog režima, kojim se kretanje ljudi i robe izvan članica EU strože nadzire, građani BiH unutar pet kilometara dugog pograničnog prostora na svoja imanja u Hrvatskoj moći će da dolaze samo uz pomoć propusnice ali i ključa koji će otvarati postavljene rampe.

Ključevima, na koje će vlasničko pravo polagati svi koji u drugoj državi imaju zemljište ili stalno zaposlenje, otvaraće i zatvaraće uredno rampe koje će biti podignute duž 1.001 kilometara duge granice koja deli Hrvatsku i BiH, preneo je Večernji list,izdanje za BiH.

Iz Direkcije za Evropske integracije BiH pojašnjavaju pozadinu buduće kontrole. Naime, Poljoprivredni uložak je isprava koja se izdaje uz pograničnu propusnicu, a koriste je poljoprivrednici iz pograničnog područja radi obavljanja poljoprivredne delatnosti.

Međutim, prema pravilima EU, takav uložak se ne izdaje. Oni nisu u skladu s EU propisima kojima se reguliše pogranični promet i nisu sastavni deo novog sporazuma o pograničnom prometu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja