Dozvola za ubijanje: I Amerikanci legalna meta

Vlada SAD

Dozvola za ubijanje: I Amerikanci legalna meta

Planeta -
Američki senatori uputili su predsedniku SAD Baraku Obami pismo u kojem traže da dostavi Kongresu tajna zakonska dokumenta koja određuju okvire njegovog ovlašćenja za ubijanje Amerikanaca u kontraterorističkim operacijama u inostranstvu

VAŠINGTON/BEOGRAD - Američka vlada smatra legalnim ubijanje američkih državljana u inostranstvu ako su pripadnici Al Kaide koji aktivno učestvuju u planiranju ubistava Amerikanaca. U memorandumu američkog Sekretarijata za pravosuđe čiji je sadržaj procurio u javnost, piše da je za vladu legalno da ubija američke državljane u inostranstvu, ako smatra da su oni pripadnici vođstva Al Kaide koji aktivno učestvuju u planiranju ubistava Amerikanaca.

Dokument na 16 stranica sadrži obrazloženje vladine upotrebe bespilotnih letelica protiv osumnjičenih pripadnika Al Kaide. U njemu, pored ostalog, piše da "obavešteni, visoki zvaničnik" mora najpre da utvrdi da li ta osoba predstavlja "neposrednu pretnju nasilnim napadom na SAD".

Memorandum takođe ukazuje da zarobljavanje takve osobe mora da se smatra neizvodivim i da napad na nju mora da bude u skladu sa primenjivim principima ratnog zakona. Američki sekretar za pravosuđe Erik Holder rekao je da vlada preduzima isključivo akcije koje su u skladu sa federalnim i međunarodnim zakonom. On je objasnio da mete takvih napada moraju da predstavljaju "neposrednu pretnju" nasilnim napadom na SAD i, takođe, da mora da se utvrdi da je zarobljavanje osumnjičenih neizvodljivo.

Američki senatori uputili su predsedniku SAD Baraku Obami pismo u kojem traže da dostavi Kongresu tajna zakonska dokumenta koja određuju okvire njegovog ovlašćenja za ubijanje Amerikanaca u kontraterorističkim operacijama u inostranstvu.

Oni su istakli da su dokumenta potrebna radi odgovarajućeg nadzora izvršne grane vlasti. Broj napada bespilotnim letelicama na osumnjičene pripadnike Al-Kaide u inostrantsvu se povećava. Meta takvih napada su i američki državljani kao što su navodni operativci Al Kaide Anvar el Avlaki i Samir Kan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track