Milo po hitnom postupku skinut iz kancelarija MUP!
Foto: Vijesti.me

Slučajno uslikan

Milo po hitnom postupku skinut iz kancelarija MUP!

Planeta -
Podgorička policija demantovala da na zidovima drži premijerove fotografije

PODGORICA - Fotografija premijera Mila Đukanovića je, kako se tvrdi, ekspresno sklonjena iz kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon što je novinar podgoričkih “Vijesti” napravio amaterski snimak dok je čekao u redu za lična dokumenta u takozvanoj “Limenci”.

List je potom pitao MUP - zašto drže fotografiju predsednika vlade i da li fotografija šefa političke partije utiče na poverenje građana u rad državnih službenika i nameštenika.

Iz nadležnog ministarstva je, kako se navodi, dobijen odgovor da u “službenim prostorijama područne jedinice MUP u Podgorici, na dan 14. 02. 2013. godine, nema nijedne fotografija premijera Mila Đukanovića”.

U Zakonu o državnim službenicima i nameštenicima, u delu - politička neutralnost i nepristrasnost, piše da državni službenik, odnosno nameštenik obavlja poslove politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom.

“Državni službenik, odnosno nameštenik dužan je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uverenja”, piše u članu jednom od članova tog zakona.

“Vijesti” su, naime, još 2003. godine pisale o fotografijama Mila Đukanovića u prostorijama tada podgoričkog Centra bezbednosti.

Na istom mestu, fotografija je opstajala i dok je Đukanović u dva navrata bio na funkciji šefa najjače parlamentarne partije, saopštio je “Vijestima” službenik područne jedinice MUP-a.

Tadašnji načelnik Centra bezbednosti Sreten Radonjić nije ni odgovorio zašto se premijerova slika nalazila tamo.Nekoliko pravnika, saopštilo je “Vijestima” da ta oblast nije regulisana zakonom, odnosno da nije uređeno pitanje da li se na zidu službenih prostorija državnih organa može okačiti slika državnika ili predsednika stranaka.

“Zakonom to nije precizirano. Zavisi kako se na to gleda. Naravno postoji moralna obaveza službenika, jer se u percepciji građana stvara nepoverenje u transparentan rad državnog organa”, rekao je jedan od podgoričkih advokata, insistirajući na anonimnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track