Više od milion Rusa postavilo pitanja Putinu

Razgovara s narodom

Više od milion Rusa postavilo pitanja Putinu

Planeta -
Među temama koje su pokrenute najčešće su, kako navode stručnjaci, stambena pitanja, komunalne službe i socijalna zaštita, kao i pitanja vezana za decu

MOSKVA - Više od 1,2 miliona Rusa postavilo je pitanja predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu pozivajući specijalni telefonski centar ili šaljući SMS poruke i pisma na poseban vebsajt, a ruski lider, koji već godinama na taj način razgovara sa narodom, odgovoriće na njih na 11. televizijskoj konferenciji.

Do danas po podne primljeno je najmanje 957,509 poziva, a 174.664 SMS poruka i 103.505 pisama postavljeno je na specijalni vebsajt, sa ukupno 1,235 miliona pitanja, saopštio je Kol centar, a preneo Itar-Tas s.

Specijalni Kol centar počeo je da prima pitanja u nedelju po podne i radiće do kraja konferencije, koja će, sa pitanjima i odgovorima, biti emitovana na Prvom kanalu i kanalima "Rosija 1" i "Rosija 24" sutra po podne.

Statistički podaci iz proteklih dana pokazuju da stanovnici centralnog federalnog distrikta aktivnije postavljaju pitanja, a slede stanovnici regiona Volge i severozapadne Rusije, kao i južnog i siberijskog federalnog distrikta.

Mnogi pozivi pristižu i iz drugih zemalja, kao što su SAD, Kanada, Izrael, Francuska, Nemačka i, očekivano, iz Ukrajine, Kazahstana, Moldavije i Tadžikistana, navodi Kol centar.

Skoro trećina ljudi od 36 do 55 godina starosti aktivnije postavljaju pitanja, kažu zaposleni u telefonskom centru, koji su iznenađeni činjenicom da više od jedan odsto pitanja postavljaju deca i tinejdžeri mlađi od 18 godina.

Među temama koje su pokrenute najčešće su, kako navode stručnjaci, stambena pitanja, komunalne službe i socijalna zaštita, kao i pitanja vezana za decu.

Neobično je, s druge strane, to što se teme koje se odnose na industriju, izgradnju i transport pokreću češće nego one vezane za politiku, državu ili društvo, ukazuju zaposleni u Kol centru.

Televizijske konferencije sa pitanjima i odgovorima počele su da se emituju 2001. godine kada je Putin izabran za predsednika Rusije, ta tradicija je zadržana i kada je on došao na čelo vlade sedam godina kasnije, a od 2005. godine pitanja se dostavljaju i putem SMS poruka i postavljaju se na specijalan veb sajt.

Putin je do sada održao ukupno 10 direktnih takvih razgovora sa građanima, podseća ruska agencija, navodeći da je on 2001. godine odgovorio na 400.000 pitanja, 2002. na više od 1.400.000 pitanja, a 2007. je oboren rekord sa 2.506.000 pitanja postavljenih ruskom lideru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track