Makedonci: Srbija nam je najveći prijatelj

Anketa

Makedonci: Srbija nam je najveći prijatelj

Planeta -
Kao neprijateljske vide Grčku sa 82,4, a slede Bugarska sa 55,8 i Albanija sa 51,6 odsto

SKOPLJE - Građani Makedonije smatraju da je Srbija zemlja najveći prijatelj u regionu, rezultati su ankete privatnog instituta "Dimitrija Čupovski".

Srbija je čak jedina zemlja u regionu za koju ispitanici smatraju da je prijateljska prema Makedoniji, za šta se izjasnilo 56,6 odsto ispitanika.

Ostale zemlje, građani Makedonije vide kao neprijateljske nastrojene, a prva na listi je Grčka sa 82,4, pa dalje slede Bugarska sa 55,8 i Albanija sa 51,6 odsto.

Na listi neprijateljski nastrojenih, odmah iza Grčke je južna srpska pokrajina Kosovo sa 57 odsto glasova anketiranih.Srbija ujedno je i najdobronamernija prema Makedoniji smatra oko 48,6 posto građana, koji su učestvovali u juče objavljenoj anketi, od kojih su 60 odsto Makedonci.

Za albansku manjinu najdobronamernija zemlja je Albanija, sa 10 odsto, ali i Kosovo sa 4 odsto, dok se za Bugarsku opredelilo 3,5 odsto građana.Na listi najnedobronamernijih je Grčka sa 59 posto, drugo mesto dele Bugarska i Albanija sa 5,3 posto, dok je treće mesto zauzelo Kosovo sa 4,2 posto.

Svega 4,9 posto građana Makedonije smatra da Srbija nema dobre namere prema Makedoniji.Privatni institut "Dimitrija Čuposki", koji je sproveo anketu, smatra se po stavovima blizak vladajućoj strukturi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track