ZBOGOM: Poginula čuvena trojka lovaca na tornada
Foto: Beta Ap

Storm chasers

ZBOGOM: Poginula čuvena trojka lovaca na tornada

Planeta -
Poginuli su Tim Samaras, njegov sin Pol i Karl Jang dok su pokušavali da prate jednu od najjačih oluja koja je ikada zahvatila Oklahomu, kako bi u naučne svrhe došli do novih otkrića o njoj

ČIKAGO - Tri naučnika poginula su u SAD, dok su išli za tornadom koji je prošle nedelje zahvatio državu Oklahoma, javljaju mediji.

U petak su poginuli Tim Samaras, njegov sin Pol i Karl Jang dok su pokušavali da prate jednu od najjačih oluja koja je ikada zahvatila Oklahomu, kako bi u naučne svrhe došli do novih otkrića o njoj.

Na snimicima, koje je objavila televizija Si-En-En (CNN), vidi se vozilo koje je do te mere uništeno da ga nije moguće prepoznati.

Samaras je bio jedan od najpoznatijijh pratilaca oluje, čemu je bio posvećen 20 godina, a jednom je ispričao da je proučavanjem uragana i tornada poželeo da se bavi pošto je pročitao knjigu i video film "Čarobnjak iz Oza".

On je razvio naučne metode koji su doneli nova znanja o olujama i omogućili bolju mogućnost njihovog predviđanja. Društvo "Nacionalna geografija" je 18 puta finansirala istraživanja Tima Samarasa.

Tim Samaras i Karl Jang
Tim Samaras i Karl Jang

Stormčejsersi
Stormčejsersi

http://www.youtube.com/watch?v=UPXlGRyOjCE
http://www.youtube.com/watch?v=1sK7WwNVuHU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track