Talibani napali sedište CIA i predsedničku palatu
Foto: Beta Ap

Uzbuna u Kabulu

Talibani napali sedište CIA i predsedničku palatu

Planeta -
Eksplozija je odjeknula rano ujutru po lokalnom vremenu i čula se u celom gradu, a američka ambasada je u to vreme preko megafona emitovala poruku uzbune

KABUL - Napad talibanskih pobunjenika rano jutros u Kabulu na sedište američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i predsedničku palatu nije uspeo, a svi napadači su poginuli, saopštila je avganistanska policija.

Načelnik policije u Kabulu Mohamed Ajub Salangi rekao je da je bilo tri do četiri napadača. Napadači su bili u vozilu punom eksploziva kojim su krenuli ka predsedničkoj palati i sedištu CIA, rekao je Salangi.

"Na jednom kontrolnom punktu, oni su pokazali lažne propusnice ali čuvari im nisu dali da prođu. Jedan od njih, a bilo ih je tri ili četiri, izašao je iz kola i pucao na čuvare, potom je automobil eksplodirao", rekao je načelnik kabulske policije, ne navodeći da li je još bilo žrtava.

Konferencija za novinare predsednika Hamida Karzaija je predviđena tokom prepodneva, a izvori bliski predsedništvu navode da je zgrada dobro obezbeđena. Talibani su preuzeli odgovornost za napad.

"Grupa boraca napala je kancelariju CIA, (predsedničku) palatu i ministarstvo odbrane", rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid. Eksplozija je odjeknula u 6.30 po lokalnom vremenu i čula se u celom gradu, a američka ambasada je u to vreme preko megafona emitovala poruku uzbune.

Do napada dolazi dan posle posete Kabulu američkog specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan Džejmsa Dobinsa. Talibani su 11. juna napali drugo avganistansko zdanje. U samoubilačkom napadu ispred Vrhovnog suda u Kabulu, poginulo je 15 osoba a 40 je povređeno.

http://www.youtube.com/watch?v=2Eew5y75GBw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track