GOLOTINJA: Riječki župnik poskidao slike golih žena
Foto: Rojters

Prekinuo izložbu

GOLOTINJA: Riječki župnik poskidao slike golih žena

Planeta -
Reč je o postavci "Ženski autoportreti - upisivanje tela" Marije Koruge, Monike Meglić i Melinde Šefčić, postavljenoj u okviru tradicionalne manifestacije "Kastavsko kulturno leto"

RIJEKA - Župnik u Kastvu, kod Rijeke, Franjo Jurčević skinuo je umetničke slike sa zidova kapelice pretvorene u galeriju, s obrazloženjem da je iritiran golotinjom na slikama dveju hrvatskih i jedne srpske umetnice.

Reč je o izložbi "Ženski autoportreti - upisivanje tela" Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić, postavljenoj u okviru tradicionalne manifestacije "Kastavsko kulturno leto".

Crkvena cenzura, umetnička provokacija ili nejasnoće oko nadležnosti - tu negde leži objašnjenje postupka kastavskog župnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Radi se o svetom objektu. Mi smo sa gradskom upravom pre desetak godina dogovorili da taj prostor može da služi i za izložbe, ali je bilo strogo naglašeno da moraju biti u skladu sa prostorom. Ovo je prvi put da su oni to prekršili i zato sam ih skinuo", pojašnjava župnik svoj postupak.

Naglašava da je još ranije upozorio autorke na neprimerenost slika, a kako ni one ni organizatori nisu reagovali došao je u kapelicu, poskidao slike i stavio ih na pod licem prema zidu.

Predstavnik udruženja "Kastavsko kulturno leto" Renato Stanković kaže za RSE da nije došlo do oštećenja umetničkih radova.

"Čim smo to videli, prvo smo želeli da zaštitimo umetnine, jer ipak su to akademske umetnice i njihovi radovi imaju vrednost. Iz straha zbog pretnji da se tim umetničkim delima nešto ne dogodi do daljeg smo stopirali svaku izložbenu aktivnost u tom prostoru ", dodao je Stanković.

Multimedijalni umetnik i teoretičar umetnosti Dalibor Martinis, član žirija koji je radove triju umetnica izabrao za izlaganje u Kastvu, poručuje da je "šokiran" postupanjem župnika Jurčevića i kaže da ako mu neke slike ne odgovaraju "o tome se razgovara, a ne skidaju se sa zidova".

"Ja mogu da razumem da je reakcija crkvene osobe negativna prema delima na kojima se pojavljuje golo telo, iako je to prilično smešno. Međutim, da se na takav grub i nasilnički način ponaša jedan sveštenik, koji bi trebao da zastupa duhovnost, to je neverovatno i totalno neprihvatljivo", smatra Martinis.

Da je on organizator manifestacije, kaže da bi tražio ekspertizu skinutih umetnina i da bi, ukoliko se utvrdi da su oštećene, od Jurčevića tražio da nadoknadi štetu, kao i da se pošalje poruka da se niko ne može tako ponašati prema umetničkim delima.

"Možemo mi da otvorimo diskusiju, ali ne možemo skidati umetnička dela sa zidova … Šta ćemo, spaljivati knjige kao sledeći korak", pita Martinis.

Inače, župnik Jurčević je pre nepune tri godine osuđen uslovno na tri meseca zatvora, jer je na svom blogu pisao tekstove u kojima je LGBT populaciju zvao "bolesnom", "perverznom" i "nastranom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track