NOVI PROGON: Hrvati će rušiti srpske kuće u Krajini, po zakonu?

NOVI PROGON: Hrvati će rušiti srpske kuće u Krajini, po zakonu?

Planeta -
Hrvatska svakim novim zakonom samo nastoji da od siromašnog povratničkog stanovništva uzme novac kako bi popunila budžet. Odakle će povratnici za legalizaciju objekata platiti tolike novce, pita se donedavni načelnik opštine Krnjak Rade Kosanović

BEOGRAD - Kada fanfare 30. juna oglase ulazak Hrvatske u EU, ističe i rok za podnošenje zahteva za legalizaciju objekata u Hrvatskoj. Te zahteve uglavnom stari Srbi u povratničkim područjima propustili su da podnesu, kao i oni u izbeglištvu.

- Izgleda da ova država svakim novim zakonom samo nastoji da od siromašnog povratničkog stanovništva uzme novac kako bi popunila budžet. Odakle će povratnici za legalizaciju objekata platiti tolike novce - pita se donedavni načelnik opštine Krnjak Rade Kosanović.

Mile Horvat, poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru, misli drugačije.

- Ukazivao sam u Saboru da obnovljene kuće Srbi moraju legalizovati, dok su kuće koje su od države dobili doseljeni Hrvati legalne. Ukazali smo i na problem objekata koji su u ratu porušeni, a povratnici su ih obnovili i sada moraju da plaćaju legalizaciju. Upozorili smo i na problem kuća građenih pre 1968., nabraja Horvat.

On kaže da je najvažnije znati da rok za legalizaciju neće da bude produžavan i da bi svi do 30. juna trebalo da podnesu osnovni zahtev i tako ostanu u igri koja će trajati godinama. Horvat kaže da ne zna šta će da bude sa onima koji to ne učine. Kaže da nema opravdanja zato što nisu morali da dolaze iz Australije, Amerike, pa ni Srbije, već su umesto njih mogli i rođaci i komšije da podnesu zahteve.

- Ukoliko se pokaže da je mnogo takvih slučajeva i da ljudi nisu mogli u zakonskom roku da podnesu zahtev za legalizaciju ja ću u ime SDSS-a, postaviti to pitanje u Saboru i zahtevati novi rok - obećava Horvat.

Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma smatra da Zakon o legalizaciji dodatno pustoši srpsku zajednicu, jer pod plaštom evropske pravne prakse cementira posledice etničkog čišćenja.

- Srpski poslanici glasali su u Saboru za taj zakon, a sada pokušavaju da ublaže njegove pogubne posledice po narod -smatra Džakula.

SDF će tražiti novi rok za podnošenje zahteva za legalizaciju i to po nižim cenama. Džakula odgovornim smatra srpske političke predstavnike koji su posvađani i podeljeni.

- U slučaju Zakona o područjima posebne državne brige, SDF je podneo ustavnu tužbu, ali nas nisu podržali srpski poslanici u Saboru. I taj zakon na brutalno pogađa Srbe. Navešću vam samo deo o stambenom zbrinjavanju, za koji podnosilac svake godine iznova mora da podnosi kompletnu dokumentaciju, dok na kraju ne odustane. U isto vreme naseljenim Hrvatima iz BiH kuće i stanovi dodeljuju se besplatno, dok Srbi povratnici to skupo plaćaju - kaže Džakula.

Nastavak rata

Na objektima koje bi Srbi trebalo da legalizuju vidljivo je, kako je primetio Kosanović, da rat još traje. A država te objekte sistematski uništava. Legalizacija ili Zakon o poljoprivrednom zemljištu, put su do tog cilja. Uostalom, ističe Kosanović, Srbi u Hrvatskoj ostali su bez svega, osim zemlje i kuća. U spomenutim zakonima baš je o tome reč.Bageri spremni?

Odaziv Srba da legalizuju svoje objekte prilično je slab. Većina su stari i bolesni, loše informisani, žive u oskudici i imaju nerešene imovinsko - pravne odnose. Tako će, ne dogodi li se čudo, njihove nekretnine postati mete za rušenje, a po najavama Ministarstva još jedna stavka za plaćanje poreza na bespravno sagrađene objekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track