Preminula najbogatija Španjolka, suvlasnica "Zare"
Foto: Preent Screen Jutub

In memoriam

Preminula najbogatija Španjolka, suvlasnica "Zare"

Planeta -
Suosnivačica španske kompanije "Zara" i najbogatija žena u Španiji, Rosalija Mera, preminula je pošto je pretrpela moždani udar

MADRID - Suosnivačica poznate španske tekstilne kompanije "Zara" i najbogatija žena u Španiji, Rosalija Mera, preminula je u četvrtak na ostrvu Menorki u 70. godini života pošto je pretrpela moždani udar.

Na ovogodišnoj listi najbogatijih ljudi sveta američkog časopisa "Forbs", Mera je zauzimala 195. mesto zahvaljujući bogatstvu od 4,6 milijardi evra, a mediji su je nazivali i najbogatijom ženom u svetu koja je sama zaradila bogatstvo, prenela je agencija AFP.Rosalija Mera je školu napustila sa 11 godina, da bi sa 13 počela da radi kao krojačica. Zajedno sa mužem Amansijom Ortegom, od kojeg se kasnije razvela, Mera je osnovala jednu od najvećih svetskih kompanija u sektoru tekstila, "Inditeks".Amansio Ortega je treći na "Forbsovoj" listi milijardera sa bogatstvom od 57 milijardi dolara. Grupacija "Inditeks", u čijem su sastavu pored "Zare" i robne marke "Masimo Duti", "Berška", "Stradivarijus" i "Pul end Ber", objavila je saopštenje u kojem izražava tugu zbog smrti Rosarije Mere.Mera je 2004. godine napustila upravni odbor "Inditeksa" ali je zadržala 5,05 odsto akcija te firme. Pored toga, ona je posedovala 30,6 odsto akcija hotelskog lanca "Rum mejt".

http://www.youtube.com/watch?v=4uxF38jOYJQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja