CIA UDARA POBUNJENIKE: Dronovima love vođe Al Kaide u Siriji!

Nemački Bild

CIA UDARA POBUNJENIKE: Dronovima love vođe Al Kaide u Siriji!

Planeta -
Istraživanja britanske kompanije IHS Jane's pokazuju da svaki deseti od 100 hiljada sirijskih pobunjenika, ratuje u grupacijama koje su bliske Al Kaidi, dok između 30 i 35 hiljada sirijskih pobunjenika pripada radikalnom islamu

BEOGRAD - Nebo nad Sirijom može postati poprište bitke protiv globalnog terorizma: SAD spremaju plan uništenja vođa Al Kaide koji su se prebacili u Siriju nakon početka oružanog konflikta pomoću bespilotnih letelica - objavio je nemački list Bild, pozivajući se na izvor iz američkih obaveštajnih službi.Bild naglašava da Amerikanci navodno ne žele da dopuste postojanje „mediteranske Somalije“ u neposrednoj blizini NATO granica. Zato CIA - otkriva nemački list - već razrađuje mogućnosti udara bespilotnim letelicama. Navodno „analitičari CIA“ već prate kretanje vođa bojovnika i skupljaju podatke o njima - imena, ilegalna imena, brojeve telefona, adrese elektronske pošte, koordinate mesta gde su se pojavljivali, opis automobila kojima se kreću. Kako ističe Bild, poslednjih meseci na severu Sirije ozbiljno je ojačala grupacija poznata kao „Islamska država Iraka i Sirije“, čije su pristalice hiljadama ratovale protiv Amerikanaca za vreme „iračke kampanje“. Većina tih bandita došla je u region iz Saudijske Arabije, Severne Afrike i Čečenije.Istraživanja britanske kompanije IHS Jane's, na koja se poziva Bild, pokazuju da svaki deseti od 100 hiljada sirijskih pobunjenika, ratuje u grupacijama koje su bliske Al Kaidi, dok između 30 i 35 hiljada sirijskih pobunjenika pripada radikalnom islamu.

„Poslednjih meseci primećujemo stalni dotok visokih starešina Al Kaide u Siriju. Oni u ovu zemlju prebacuju veliki novac što samo govori da žele da se tamo nastane“ - citira uticajni nemački list neimenovanog saradnika američke obaveštajne službe. CIA će prvo napraviti spisak ciljeva, a onda će ih do određenog momenta pratiti, saopštava Bild. Ovo izdanje još ističe da su američke bespilotne letelice opremljene raketama Hellfire i da se već nalaze u Turskoj, oko 300 kilometara od sirijske granice.Zasad se ne zna da li su američke bespilotne letelice u Jordanu spremne za upotrebu. Bild jedino nije ništa napisao o tome zašto Amerikanci slabljenjem vlasti i vojne moći legitimne sirijske vlasti najdirektnije jačaju one koje će navodno likvidirati pomoću dronova. Stoga je neizbežno pitanje: a neće li ti dronovi ponajpre biti u funkciji lova na Asada i sirijski državni i vojni vrh?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track