NEMAČKA PORUČILA BRITANCIMA: Izađite brzo, potrebna nam je nova Evropa!
Foto: AP 2015

Odlučni

NEMAČKA PORUČILA BRITANCIMA: Izađite brzo, potrebna nam je nova Evropa!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja udarac Evropi i njenom ujedinjenju i da će članice EU "samo zajedno moći da učvrste svoje vrednosti".

"Nikad, a naročito danas, ne smemo zaboraviti da je ideja ujedinjenja bila ideja mira", naglasila je nemačka kancelarka.

Ona je podvukla da su "Evropljani posle svih onih godina rata uspostavili trajni mir i da će tako ostati".

"Ono što mi hoćemo jeste Evropa koja se menja. Nemačka ima za to posebnu odgovornost i ujedinjavanje mora biti uspešno", dodala je.

Merkel je rekla da će u sredu u Briselu, tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU, Velika Britanija ostati u okvirima evropskih institucija sa izvesnim brojem obaveza i ocenila da je EU dovoljno snažna da nađe rešenje za ovu situaciju.

Član njenog kabineta i ministar pravde Heiko Mas je rekao da je Evropa dočekala "crni petak", ali da se vreme ne sme gubiti.

"Poštujemo šta je izglasla tanka većina među Britancima. Sada 'bregzit' mora da se sprovede brzo. Jedno je jasno, mi se borimo za Evropu, a Evropljani moraju da se drže zajedno i okupljeni oko ideja mira, slobode i pravde", rekao je on.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je rekao da je u pitanju "šansa za novi početak".

"Izlazak Velike Britanije je glasan poziv na buđenje za čitavu evropsku politiku. Ko to ne čuje i ko nastavi da se sklanja u uobičajenim ritualima, vodi Evropu u zid. Ne treba nama 'još Evrope', nama treba 'drugačija Evropa", rekao je on.

(Beta/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track