ANKARA OTVARA VRATA: Turska će dati Rusiji da koristi njenu bazu za borbu protiv islamista
Foto: Reuters Maj 2015

Bombarduju položaje Islamske države

ANKARA OTVARA VRATA: Turska će dati Rusiji da koristi njenu bazu za borbu protiv islamista

Planeta -

Turska će dozvoliti Rusiji da koristi njenu vojnu bazu Indžirlik u borbi protiv islamista, saopštio je Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova.

On je izjavio da bi Moskva mogla da dobije zeleno svetlo za korišćenje te baze. Do sada su ruski avioni poletali iz baze Hmejmim u sirijskoj provinciji Latakija.

"Sarađivaćemo sa svima koji se bore protiv ISIL-a. Ankara je otvorila Indžirlik bazu svima koji žele aktivno da učestvuju u borbi", rekao je Čavušoglu.

"Zašto ne bismo sarađivali sa Rusijom u istom maniru. Terorizam je naš zajednički neprijatelj", dodao je.

Tursku bazu trenutno koriste i američke, nemačke, britanske, katarske i saudijske vazdušne snage.

KREMLJ: Nije bilo zvaničnih razgovora o korišćenju baze

Ne postoje zvanični razgovori sa Turskom da Rusija koristi vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj, koju trenutno koriste američke vazdušne snage, izjavio je danas portparol Kremlja Dinitrij Peskov.

"Ne znam da li je postojala neka zvanična komunikacija među vojnim zvaničnicima, niti da li su imali vremena da o tome raspravljaju. Koliko znam, zvaničnih razgovora nije bilo. Ja sam za ovaj predlog čuo iz medija", rekao je Peskov.

Portparol Kremlja ističe da je ovo "vrlo važna izjava koja mora da se analizira sa političkog i vojnog aspekta", prenosi Tas.

ČAVUŠOGLU: Niko nije pominjao bazu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je istakao da će Ankara sarađivati sa bilo kojom državom u borbi protiv Islamske države, uključujući i Rusiju, ali da nije nameravao da ponudi bazu Indžirlik i ruskim avionima.

"Nisam to rekao. Rekli smo da ćemo sarađivati sa Rusijom, ali nikakvu bazu nisam pominjao", rekao je Čavušoglu.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track