SKANDAL: Avganistansko pozorište ne puštaju u Austriju!
Foto: Salzburg.com (Michael Stadler)

Glumci ostali bez austrijskih viza

SKANDAL: Avganistansko pozorište ne puštaju u Austriju!

Austrija -
Pozorišni festival u gradiću Abtenau (Salcburg) ostao u senci oštrih kritika na račun austrijske amvasade i Islamabadu koji je stopirao dolazak trupe

SALCBURG - Glumcima iz Irana i Avganistana austrijska ambasada u Islamabadu odbio je zahteve za izdavanje vize, a samim tim i ulazak u Austriju gde su trebali da učestvuju na pozorišnom festivalu u Abtenau (Salcburg).

Po programu trebalo je da učestvuje 12 trupa, među kojima su i dve iz Irana (glumci sa posebnim potrebama) i Avganistana, ali nije im odobren ulazak u Austriju. Svoje predstave izvešće tako preostalih 10 pozorišnije trupe iz Austrije, Gruzije, Ukrajine, Nigerije, Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Italije, Mađarske i Letonije.

Organizatorka ovog festivala, režiserka Veronika Perntaner (Veronika Pernthaner) rekla je da je ovo “odvratna samovoljomi Austrijske ambasade u Islamabadu”:

“Možda su Iranci propustili neki termin, ali Avganistanci su imali plaćene avionske karte i potvrdu Saveza amaterskih pozorišta u Salcburgu, da će taj Savez snositi sve troškove boravka čitave trupe. Sa ovim papirima petnaestočlana grupa je otputovala na razgovor u Islamabad.

Službenici im nisu verovali da će se posle nastupa vratiti kući, pa su im potpuno nenajavljeno, dan pred polazak, zatražili dozvole svih država potpisnika Šengenskog sporazuma, što je bilo nemoguće nabaviti u tako kratkom roku”, besno objašnjava Perntaner, nazivajući čitavu situaciju “ciničnim službeničkim šikaniranjem”. U ministarstvu spoljnih poslova demantovali su da se radi o šikaniranju avganistanskih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track