PETICIJA: Nećemo američki GMO kukuruz i hlorisane piliće!
Foto: Rojters

Najtiražniji austrijski dnevni list pokrenuo akciju

PETICIJA: Nećemo američki GMO kukuruz i hlorisane piliće!

Austrija -
Peticiju Kronen Cajtunga protiv trgovinskog dogovora koji pripremaju SAD i EU potpisali Marsel Hiršer, najbolji alpski skijaš na svetu, kao i Niki Lauda, proslavljeni as Formule 1

BEČ - Kronen Cajtung (Kronen Zeitung), najtiražniji austrijski dnevni list (dva i po miliona čitalaca, na ukupno osam i po miliona stanovnika Austrije), pokrenuo je peticiju protiv trgovinskog dogovora, koji pripremaju SAD i Evropska Unija.

"Ovaj dogovor o slobodnoj trgovini SAD i EU uveliko će uticati na sva životna područja, doslovno na zdravlje i život stanovništva", upozoravaju u Kronen Cajtung, taksativno navodeći sve štetne posledice ovog dogovora:

- Hlorisana piletina. U SAD je dozvoljeno da se perad posle klanja dezinfikuje u hlornom jedinjenju. U EU je to zabranjeno, pa nam se na ovaj način nameće bezvredna hrana, kažu u bečkom listu.

- Genetski modifikovan kukuruz. Ako se potpiše ugovor SAD­EU, Austrija neće više moći svojim nacionalnim zakonodavstvom da blokira uvoz ovakvog kukuruza. Semenski koncern Monsanto je već na "startnoj poziciji“, sa tucetom sorti genetski modifikovanog kukuruza, navodi list.

- Klonirano meso. Od 2008. godine klonirano meso je dozvoljeno u SAD i već u lancu ishrane. Američka Uprava za hranu i lekove smatra da takvo meso ne mora da bude posebno označeno. "Frankenštajnsko meso“ će se naći i na našim tanjirima, kaže Kronen Cajtung.

- Voda. Na bazi jednog specijalnog dogovora inostrani koncerni imaće direktan i trajan pristup planinskim izvorima vode, kao i energetskim izvorima.

- Socijalni standardi. Teško izboreni evropski socijalni standardi će se eliminisati, jer nisu u interesu američkih koncerna.

- Ekologija/Sudstvo. Koncerni će imati pravo da tuže države za izgubljeni prihod, kao na primer, duvanske kompanije zbog nacionalnih zakona o zabranama pušenja. Sudski procesi neće biti otvoreni za javnost, a odluke će biti obavezujuće. Nacionalni parlamenti tu nemaju nikakvu nadležnost, dakle koncerni će biti moćniji od građana i državne skupštine, navodi list.

Pozivu Kronen Cajtunga se već odazvalo više poznatih austrijskih ličnosti, kao što su Marsel Hiršer (Marcel Hirscher), trenutno najbolji alpski skijaš na svetu, kao i Niki Lauda, proslavljeni as Formule 1.

Marsel Hiršer i Niki Lauda podržali peticiju (Foto: Kronen Zeitung, Wien)
Marsel Hiršer i Niki Lauda podržali peticiju (Foto: Kronen Zeitung, Wien)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track