POJAČANJE: Zatvorski čuvari se izborili za novih 100 kolega!
Foto: Rojters

Pripadnici austrijske "pravne straže" juče štrajkovali

POJAČANJE: Zatvorski čuvari se izborili za novih 100 kolega!

Austrija -
Širom Austrije u gotovo svim zatvorima i sudovim radnici "pravne straže" obustavili rad žaleći se na preopterećenost poslom. Dražava obećala da će do kraja godine zaposliti još ljudi

BEČ - Pripadnici austrijske "pravne straže" (Justizwache) juče su praktično bili u višečasovnom štrajku.

Čuvari zatvora i sudova širom Austrije,­ osim u velikom bečkom istražnom zatvoru u Jozefštatu i Kornojburgu kraj Beča, prekinuli su sa radom. Predstavnici sindikata ovih radnika kojih ima više od 3.000, kažu da su preopterećeni poslom, jer ih je jednostavno premalo za sve obaveze koje imaju. Oni su zahtevali da država zaposli još ljudi kako bi se oni rasteretili.

Ubrzo se sa predstavnikom zatvorskih stražara i Fricom Nojgebauerom (Frit Neugebauer), šefom sindikata zaposlenih u državnoj upravi, sastao ministar pravde Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter). Dogovoreno je da se uprkos budžetskoj štednji, do kraja godine zaposli još 100 čuvara.

Neposredni povod za ovakvu reakciju stražara bio slučaj jednog zatvorenika u velikom zatvoru Štajn (Stein) koji je bio neverovatno zapušten, sa teškim ranama na nogama i drugim posledicama zbog kako vlastite tako iinstitucionalne nebrige. Ovo je prevršilo čašu i zatvorski stražari su odlučili da progovore i ne budu više žrtveni jarac za probleme koji nastaju zbog nedostaka kadra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track