KACIJAN: Ako Špindeleger ne smanji poreze na plate sve će pući!
Foto: Parlamentsdirektion / WILKE

Sindikati vrše pritisak na austrijsku vladajuću koaliciju

KACIJAN: Ako Špindeleger ne smanji poreze na plate sve će pući!

Austrija -
Socijaldemokratskim sindikalcima dosta je vladine koalicije sa narodnjacima, a konfrontacija oko poreza postaje sve žešća

BEČ - Volfgang Kacijan (Wolfgang Katzian) , šef socijaldemokratskih sindikata (Sozialdemokratischer Gewerkschafter, skr. FSG) i poslanik saveznog parlamenta, doveo je u pitanje koalicijusocijaldemokrata (SPÖ) sa narodnjacima (ÖVP).

"Ako više ništa ne funkcioniše, postavlja se pitanje da li koalicija još uvek ima smisla", izjavio je Kacijan u bečkom listu Standard. "Ako Špindeleger ne promeni stav, sve će pući" dodaje Kacijan.

Šef socijaldemokratskih sindikata kaže da će oni nastaviti sa pritiskom na vladu, posebno na vicekancelara i minsitra finansija Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger, ÖVP) da se smanje porezi na plate.

Špindeleger međutim odbacuje predlog o uvođenju poreza na imovinu za najbogatije i porez na nasleđe, što traže socijaldemokrate. Kacijana i njegove sindikalce takođe nervira što Špindelegerovi narodnjaci sada ponovo predlažu mere koje su socijaldemokrate odbili pre dogovora o vladinoj koaliciji, kao što su dodatni rezovi u penzionom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track