SPASILAČKA AKCIJA: Porodila se u pastirskoj kolibi!

DRAMA U TIROLU

SPASILAČKA AKCIJA: Porodila se u pastirskoj kolibi!

Austrija -
Iako su spasioci ženu planirali da porode u podnožju planine, to zbog strmog terena nije bilo moguće

FILAH - Austrijanka (30) porodila se u utorak ujutru u planinama istočnog Tirola, pošto nije bilo vremena da je prebace u bolnicu. Spasioci su trudnicu odneli u obližnju pastirsku kolibu gde je, upskos prevremenom porođaju, na svet donela zdravog dečaka.

U spasilačkoj akciji učestvovalo je 25 spasilaca, četiri lekara i dva helikoptera. Oko 7 sati ujutru žena je dobila trudove na 2.350 metara nadmorske visine.

Bila je u 24. nedelji trudnoće, pa je spasilačka jedinica, uprkos lošem vremenu, morala brzo da reaguje. Zbog loše vidljivosti helikopter Hitne pomoći nije mogao da je preveze u bolnicu, pa su na lice mesta izašli spasioci, lekar i ginekolog.

Trudnica je najpre pažljivo spuštena u pastirsku kolibu stotinak metara niže. Iako su spasioci ženu planirali da porode u podnožju planine, to zbog strmog terena nije bilo moguće. Dečak je svetlost dana ugledao na 2.250 metara nadmorske visine. Oko 18 časova helikopter Hitne pomoći je konačno uspeo da se probije do porodilje i novorođenčeta i preveze ih u bolnicu u Liencu (Lienz). Iste noći dete je prevezeno u Filah (Viellach), gde je smešteno u stacionar.

Iako je dečakovo stanje stabilno, lekari ipak moraju da sačekaju 72 sata pre nego što budu mogli da daju bilo kakve prognoze. Majka će se u toku današnjeg dana pridružiti sinu u Filahu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track