UPOZORENJE PRED DOČEK: Vatrometi i petarde ispuštaju opasnu prašinu!!

Oprezno s pirotehnikom

UPOZORENJE PRED DOČEK: Vatrometi i petarde ispuštaju opasnu prašinu!!

Austrija -
Fine čestice iz pirotehničkih sredstava, pogotovo raketa mogu biti problem za astmatičare i alergičare, posebno ako rakete eksplodiraju u njihovoj blizini

BEČ - U novogodišnjoj noći, nakon detonacije pirotehničkih sredstava, nastaju ogromne količine fine prašine, veoma opasne za disajne organe, upozorili su pred sutrašnji doček Nove godine stručnjaci Austrijskog udruženja za automobilsku tehniku (OEVK).

Samo u jednoj novogodišnjoj noći emituje se 400 tona fine prašine, koliko i iz automobilskog saobraćaja u Beču tokom čitave godine!

Poređenja radi, uz jedan autoput, po kojem vozi veliki broj vozila na dizel gorivo, finih čestica ima oko 70 mikrograma u kubnom metru vazduha. U novogodišnjoj noći, na mestima veće pucnjave i vatrometa, koncentracija finih čestica je i do 3.000 mikrograma po kubnom metru!

"Okolina u kojoj je, u proseku tokom dana, više od 50 mikrograma fine prašine po kubnom metru smatra se štetnom po zdravlje", podseća dr Bruna Ilini (Bruna Illini), ekspert za fine čestice.

Fine čestice iz pirotehničkih sredstava, pogotovo raketa, ne padaju brzo na zemlju, ostaju dugo u vazduhu kao fini prah. One mogu biti problem za astmatičare i alergičare, posebno ako rakete eksplodiraju u njihovoj blizini.

Vazduh u kojem su eksplodirale rakete sadrži čestice teških metala, barijuma, stroncijuma, bakra...

Ilinijeva kaže da OEVK neće tražiti da se u Austriji zabrane pirotehnička sredstva, ali da javnost mora biti upoznata sa svim rizicima koje nosi ovaj "običaj kojim se zabavlja narod".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track