KURC UPOZORAVA: Evropi preti individualni džihadizam!
Foto: Reuter

Opasnost od terorizma

KURC UPOZORAVA: Evropi preti individualni džihadizam!

Austrija -
Ministarstvo unutrašnjih poslova nadzire povratnike i sprovodi hapšenja gde je moguće, rekao je austrijski šef diplomatije

BEČ - Teroristički napad u Francuskoj pokazao je da terorizam Islamske države sa modelom individualnog džihada predstavlja veliku pretnju za bezbednost čitave Evrope, ocenio je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz).

"Ekstremistima je jednostavno da usred Evrope počine odvratne zločine. Uz to više hiljada Evropljana, koji su otišli u Irak ili Siriju da bi se tamo borili na strani Islamske države, predstavljaju po nas veliki bezbednosni rizik", objasnio je on.

Taj napad, kako je kazao u intervjuu bečkom Kuriru predstvalja napad na osnovne vrednosti, na slobodu štampe i izražavanja, koja postoji u Evropi.

"To znači da moramo i dalje tako odlučno da branimo naše osnovne vrednosti", naglasio je on.

Kurc je objasnio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije u tesnom kontaktu sa francuskim vlastima kako bi se obezbedila procena opasnosti, te najavio da će terorizam biti tema sastanka šefova diplomatija EU ovog meseca.

Policija, prema njegovim rečima, čini sve da se spreči da se još više ljudi iz Evrope priključuje Islamskoj državi, kako tamo ne bi mogli počiniti zločine.

"Za više hiljada Evropljana, koji su već u borbama važi da će morati da odgovaraju i ovde za zločine koje su tamo počinili. Ministarstvo unutrašnjih poslova nadzire povratnike i sprovodi hapšenja gde je moguće", rekao je Kurc.

On je poručio da verska pravila i tradicije ne mogu nikada biti iznad državnih zakona.

U borbi protiv terorizma u Austriji, kako procenjuje, je potrebno da policija oštro deluje protiv onih koji su se ogrešili o zakon i koji pokušavaju mlade da regrutuju za terorizam. Takođe, kako je dodao, je potrebna i prevencija, kako bi se sprečilo da radikalni islamisti zavedu još više ljudi.

Istovremeno je poručio da se ne sme napraviti greška i sve muslimane staviti pod generalnu sumnju, jer bi to ponajviše ugrozilo društveni poredak.

S tim u vezi je, prema njegovim rečima, potrebna što otvorenija diskusija o problemima, kao i rad na njiihovom rešavanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track