U Austriji se duplirao broj istraga zbog terorističkog udruživanja!

Pune ruke posla

U Austriji se duplirao broj istraga zbog terorističkog udruživanja!

Austrija -
Prošle godine vođen je 71 istražni postupak zbog sumnje terorističkog udruživanja, a 2013. taj broj je bio 31, međutim bilo je svega četiri sudska procesa

BEČ - U Austriji se prošle godine udvostručio broj istraga zbog terorističkog udruživanja, pokazuje statistika pravosuđa, piše danas bečki Standard.

U prošloj godini vođen je čak 71 istražni postupak zbog sumnje terorističkog udruživanja, a 2013. taj broj je bio 31, ali je bilo svega četiri sudska procesa. Značajan rast istražnih postupaka na osnovu Paragrafa 278b Krvičnog zakona šef Sekcije Kristijan Pilnaček objašnjava novim fenomenom "stranih ratnika", odnosno osoba koje iz Austrije idu kao borci u džihad.

"Većina svih tih postupaka ima islamističku pozadinu", dodao je Pilnaček. On objašnjava razloge zbog tako malog broja presuda činjenicom da je dokazivanje veoma teško, ali i što su se mnogi optuženi sklonili u ratnim područjima. Pilnaček je kazao da se ne radi samo o postupcima protiv pojedinaca, već je često vođena istraga odmah protiv više osoba.

Prema Ministarstvu pravosuđa 24 od 71 slučaja iz 2014.i dalje su otvorena. Od 2003. broj postupaka porastao je sa tri na 71 - u proteklih 11 godina bilo je ukupno 269 istražnih postupaka, sa svega sedam sudskih procesa. Do deset godina zatvora je predviđena kazna za kršenje Paragrafa 278b, to jest kada se neko pridruži terorističkoj organizaciji.

Ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc predložio je da se teroristima širom EU oduzme pasoš još pre nego što krenu u džihad.Time on želi da spreči da osobe, koje su podržavaoci Islamske države, stignu u Irak ili Siriju."Smatram da ne sme da se dozvoli da evropski državljani ubijaju u Iraku ili Siriji", poručio je Kurc dodajući da Evropa mora jedinstveno delovati u oduzimanju pasoša.

U Austriji, prema njegovim rečima, postoji mogućnost za oduzimanje pasoša, ali ona treba biti i korišćena. Naime, Austrija ima mogućnost da licima sa dva pasoša oduzme austrijski ako učestvuju u oružanim sukobima u inostranstvu. Kod lica koja imaju samo austrijski pasoš to još nije moguće, a prema Kurcu o tome treba razgovarati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track