CIPRAS KOD FAJMANA: Grčki premijer optimista za kompromis sa EU
Foto: AP

Prva zvanična poseta

CIPRAS KOD FAJMANA: Grčki premijer optimista za kompromis sa EU

Austrija -
Austrijski kancelar je ipak istakao da Grčka treba da poštuje svoje obaveze u opštem okviru koji su odredili njeni poverioci

BEČ - Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas u Beču da je optimista u pogledu postizanje kompromisa sa Evropskom unijom o državnom dugu Grčke.

"Postoji zajednički interes da se prevaziđe ova kriza. Optimista sam da ćemo postići kompromis sa našim evropskim partnerima", rekao je Cipras posle sastanka sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann).

"Istorija EU uvek je bila prožeta usponima i padovima i uvek je nađeno rešenje. Ne vidim zašto ne bismo postigli sporazum", rekao je novi grčki premijer radikalne levice, ali nije izneo detalje.

Austrijski kancelar Fajman je rekao da je dužnost evropske dvadesetosmorice i Evrogrupe da se nađe rešenje za krizu, i podvukao da "evrozona treba da ostane jedinstvena u teškoćama".

Austrijski socijaldemokratski kancelar je ipak istakao da Grčka treba da poštuje svoje obaveze u opštem okviru koji su odredili njeni poverioci. On je podvukao značaj poboljšanja efikasnosti administracije i borbe protiv korupcije i utaje poreza u Grčkoj.

Cipras je u Beču dva dana pred sastanak ministara finansija 19 zemalja evro-zone u sredu, među kojima je Austrija, a tri dana pred samit EU koji će u četvrtak razmotriti i problem Grčke.

Nova grčka vlada odbija da sledi politiku štednje nametnutu zemlji 2010. u zamenu za međunarodni plan pomoći, i traži prelazni plan do juna, dok ne postigne novi sporazum s poveriocima što oni za sada ne prihvataju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja