SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO ZATVORENICE: Sudski čuvar osuđen na tri i po godine
Foto: Shutterstock

Austrija ne toleriše zloupotrebu položaja

SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO ZATVORENICE: Sudski čuvar osuđen na tri i po godine

Austrija -
Optuženi je u leto 2012 zatvorenici koja je čistila hodnike otkopčao mantil, uhvatio je za grudi, doveo njenu ruku do svog polnog organa, pa je zatim naterao da klekne i oralno ga zadovolji

BEČ - Viši sud u Beču juče je osudio sudskog čuvara bečkog zatvora Jozefštat zbog seksualne prisile i silovanja zatvorenica. Dosad nekažnjavan, ovaj 41-godišnjak dobio je tri i po godine bezuslovnog zatvora. Presuda, međutim, još uvek nije postala pravosnažna, jer advokat optuženog zahteva poništenje presude.

Juče su na sudu u Beču izjave dali i neki kažnjenici pomenutog zatvora, kao i koleginica optuženog, čuvarka koja je slučaj i dovela pred sud. Optuženi se teretio da je 2012. godine zloupotrebio svoj položaj i imao seksualni odnos sa jednom od zatvorenica.

Više svedoka je izjavilo da je ovaj čuvar bio "među najljubaznijima", uvek opušten, prijateljski nastrojen. Za mnoge zatvorenice je bio lepotan iz mašte, kako ga je opisala jedna 31-godišnjakinja. Ona je priznala da je i sama želela da flertuje sa njim, ali da je on odbio sve njene pokušaje da mu se intimnije približi.Jedna druga svedokinja tvrdila je pred sudom da je čitav proces, zapravo, intriga protiv čuvara. Po njoj je optužba nastala dogovorom i zaverom čuvarke i nekoliko zatvorenica, nakon što je među pritvorenim ženama došlo do sukoba oko njegove naklonosti.

Inače, osuđeni čuvar je oženjen i otac dvoje dece. Optuženi je, navodno, u leto 2012, zatvorenici koja je čistila hodnike otkopčao mantil, uhvatio je za grudi, doveo njenu ruku do svog polnog organa, pa je zatim naterao da klekne i oralno ga zadovolji. Nešto kasnije je istoj ženi naredio da dođe na čišćenje trećeg sprata. Tamo se zaključao sa njom u sobi za posete, počeo da je ljubi, i konačno, na sofi, imao polni odnos sa njom.

Prethodno, u jesen 2011., jedna druga zatvorenica se žalila da je ovaj čuvar, kako je navela, "dirao po čitavom telu", ali su optužbe za zloupotrebu službenog položaja tada bile odbačene. Ovoga puta sudsko veće, kojem je predsedavala Nina Štajndl, došlo je do drugačijeg zaključka. Sutkinja je odlučila da optuženog ne kazni drastično (maksimalna kazna iznosi deset godina zatvora za ovakve zloupotrebe vlasti), ali da ga ipak osudi na bezuslovni zatvor od tri i po godine.

Država tako želi da pokaže svojim organima da neće tolerisati zloupotrebu službenog položaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track