SPREMA LI SE IZBORNA KRAĐA: Slobodarci nude 5.000 evra za svaku informaciju o mućkama!
Foto: Rojters

RASTE NAPETOST U BEČU

SPREMA LI SE IZBORNA KRAĐA: Slobodarci nude 5.000 evra za svaku informaciju o mućkama!

Austrija -
Generalni sekretar FPÖ u Beču Anton Mahdalik najavljuje da će još tokom nedelje biti podneta prijava zbog navodne izborne manipulacije u jednom staračkom domu u glavnom gradu Austrije

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ), u borbi za vlast u Beču, odlučila se za raspisivanje premije u iznosu od 5.000 evra za prijavu izbornih nepravilnosti, navode danas bečki mediji.

U nedelju stanovnici Beča pozvani su da glasaju na lokalnim i pokrajinskim izborima na kojima se prognozira tesna borba za vlast između FPÖ i aktuelno vladajuće Socijaldemokratske partije (SPÖ). FPÖ, zbog prognoza koje ukazuju na tesan rezultat, odlučila se za pozivanje građana putem oglasa na prijavu izbornih nepravilnosti. Ko rasvetli ilegalne izborne mahinacije od FPÖ dobija 5.000 evra, navedeno je u oglasu.

Generalni sekretar FPÖ u Beču Anton Mahdalik najavljuje da će još tokom nedelje biti podneta prijava zbog navodne izborne manipulacije u jednom staračkom domu u glavnom gradu Austrije. On je kazao da se pravnici FPÖ trenutno bave slučajem gde je bolnničarka u jednom staračkom domu u Beču prijavila da su naručeni izborni listići, za glasanje od kuće za osobe koje nisu u mogućnosti da izađu na glasačka mesta, kako zbog bolesti, tako i odsutnosti, a u naručene su za pacijente koji pate od demencije.

Generalni sekretar FPÖ u Beču Anton Mahdalik (Foto Printscreen Kurier)
Generalni sekretar FPÖ u Beču Anton Mahdalik (Foto Printscreen Kurier)

"Kako su oni uspeli da samostalno naruče izborni listić", upitao je Mahdalik.

Druge detalje za sada nije želeo da objavi, ali ističe da takav slučaj pokazuje da je moguće da se slične mahinacije vrše i u većem broju. Drugi slučaj, kojim se bavi FPÖ, jeste, kako ističe Mahdalik, jedna džamija u kojoj hodže prikupljaju izborne listiće vernika i onda ih ispunjavaju. Ovu optužbu FPÖ je izneo i na prošlim parlamentarnim izborima, navodeći da su hodže u džamijama glasale za svoje vernike u korist jednog turskog kandidaa na listi SPO i tom prilikom prikupili 12.000 glasova.

Inače ovaj slučaj je razotkrila stranka Zelenih, koja je u javnost iznela fotografije sa više glasačkih listića, jedni pored drugih u jednoj džamiji. Ova optužba do sada nije rasvetljena. SPÖ je ljuta zbog ovih optužbi i smatra da se radi o "bezobrazluku", te najavljuje da će tražiti reagovanje državnog tužilaštva zbog krivičnog dela klevete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track