SLOVAČKA BESNA NA ODLUKU AUSTRIJSKE VLADE: Smanjenje socijalnih davanja za decu stranih državljana koji u rade Austriji rade, a žive u drugim zemljama je diskriminacija!
Foto: EPA, Twitter

prve reakcije

SLOVAČKA BESNA NA ODLUKU AUSTRIJSKE VLADE: Smanjenje socijalnih davanja za decu stranih državljana koji u rade Austriji rade, a žive u drugim zemljama je diskriminacija!

Austrija -

BRATISLAVA - Slovačka je kritikovala planove austrijskih vlasti o smanjenju socijalnih davanja za decu stranih državljana koji u rade Austriji rade, a žive u drugim zemljama, uz ocenu da bi takav korak mogao da znači diskriminaciju Slovaka koji rade u Austriji.

"Naši građani koji rade u Austriji, i to legalno, plaćaju doprinose austrijskim fondovima, te stoga očekujemo da oni dobiju odgovarajuća davanja iz tih fondova", rekao je Korčok.

Vršilac dužnosti slovačkog ministra spoljnih poslova Ivan Korčok danas je na konferenciji za novinare u Bratislavi nakon sastanka sa austrijskom ministarkom spoljnih poslova, pozvao Austriju da poštuje princip nediskriminacije.

Knajsl je izjavila da će Austrija tražiti promene na evropskom nivou kako bi davanja za decu predstavljala odraz životnog standarda, blagostanja i kupovne moći u svakoj zemlji.

"Slažemo se da bi trebalo da otvorimo vrata za razgovore ministara za socijalna pitanja o ovoj temi", rekla je ona.

Austrijska vladajuća koalicija konzervativaca i krajnje desnice je prošle nedelje objavila planove o smanjenju socijalnih davanja za decu, koja iznose najmanje oko 114 evra mesečno po detetu. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je prošle nedelje da je austrijski predlog pravno moguć.

Austrija je u 2016. godini prebacila 273 miliona evra u zemlje EU i Evropske ekonomske zone na ime socijalnih davanja za 132.000 dece, navodi britanska agencija. Evropska komisija je kritikovala Nemačku prošle godine zbog sličnog plana o smanjenju davanja za decu, koji je kasnije odbačen.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen EPA, Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track