AUSTRIJA ČISTI HRVATSKO SMEĆE: Hadezeovog ustašu zbog fašističkog pozdrava u Blajburgu tretiraju kao ubicu, brzo se pokajao!
Foto: Reuters, Printscreen Facebook

čeka suđenje

AUSTRIJA ČISTI HRVATSKO SMEĆE: Hadezeovog ustašu zbog fašističkog pozdrava u Blajburgu tretiraju kao ubicu, brzo se pokajao!

Austrija -

Hadezeovac Anđelko Bosančić koji je uhapšen zbog dizanja desnice (fašistički pozdrav) u Blajburgu, i dalje je u austrijskom pritvoru. Čeka ga kazna do 10 godina zatvora, a austrijsko savezno pravosuđe ovu vrstu kaznenog dela tretira na nivou ubistva ili oružane pljačke.

Bosančić je istaknuti član dugopoljskog HDZ, a uhapšen je zato što je tokom komemoracije u Blajburgu, glasno pevajući, dizao desnicu u vazduh, iako je austrijska policija jasno upozorila da neće tolerisati nikakve fašističke incidente.

Po hapšenju Austrija mu je dodelila advokata po službenoj dužnosti, dr. Tomasa Romauha, a Slobodna Dalmacija je razgovarala je sa njim. Romauh je potvrdio da policija i tužilaštvo terete bivšeg čelnika Opšinskog veća Dugopolja zbog fašističkog pozdrava.

" Anđelko Bosančić je na saslušanju rekao da nije koristio Hitlerov pozdrav, nego samo glasnije pevao. Međutim njemu je predočen iskaz policijskog inspektora koji je bio u neposrednoj Bosančićevoj blizini, i sve registrovao", kaže Romauh.

"Posle toga Bosančić je priznao da je dizao desnu ruku, ali se branio da ništa loše nije mislio. Naveo da je u Blajburg stigao kao predstavnik svoje opšine, koja mu je i platila put. Po njegovom mišljenju, pesma koju često koriste na svojim stranačkim skupovima bila je povod za sve. Na kraju je rekao da mu žao zbog svega", ispričao je austrijski advokat.

"Sud u roku od 14 dana mora da odluči ostaje li Bosančić u pritvoru. Posle toga sledi suđenje. Mojoj strategija obrane je da slučaj ostane na lokalnom nivou i ne ode pred savezno pravosuđe, gde je ova vrsta krivičnpog dela u nivou ubistva ili oružane pljačke. To je sve zbpog negativnih iskustava koje je Austrija imala sa Hitlerovim dobom i njegovim nasleđem", ispričao je advokat.

HDZ se nije oglasio o sudbini svog istaknutog člana i bivšega županijskog odbornika.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Reuters, Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track