ŠTRAHEOVA STRANKA TUŽI AUSTRIJU: Slobodarci traže da im država plati odštetu od 3,4 miliona evra!
Foto: Fonet/AP

besramno punjenje stranačke blagajne

ŠTRAHEOVA STRANKA TUŽI AUSTRIJU: Slobodarci traže da im država plati odštetu od 3,4 miliona evra!

Austrija -

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) tuži Republiku Austriju i traži odštetu od 3,4 miliona evra zato što je u drugom krugu predsedničkih izbora 2016. došlo do nepravilnosti pa je morao da bude ponovljen, zbog čega je FPÖ, kako navode, imao dodatne nepotrebne troškove.

U drugom krugu predsedničkih izbora, održanom u maju 2016., u utrci protiv kandidata FPÖ Norberta Hofera pobedio je nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, međutim slobodarci su zbog grešaka u pripremi izbora, podneli tužbu pred Ustavnim sudom, koji je usvojio prigovore tako da su izbori ponovljeni u decembru iste godine, ali je opet pobedio Van der Belen. FPÖ se žali da su ponovno morali da vode predizbornu kampanju

"Podneli smo tužbu protiv povrede državne odgovornosti jer su organi Republike Austrije, po našem mišljenju, zakazali, zbog čega su izbori morali da budu ponovljeni“, rekao je glavni sekretar FPÖ Kristijan Hafenaker.

On je dodao da je njegova stranka, koja je ujedno i mlađi partner u austrijskoj vladajućoj koaliciji, zbog toga morala još šet meseci da vodi predizbornu kampanju, što je FPÖ napravilo dodatne troškove partiji i sada taj novac potražuju od države.

Hafenaker je dodao da je FPÖ "prisiljen" da podnese tužbu jer bi u protivnom, sama stranka mogla biti da bude tužena pod sumnjom za proneveru javnih sredstava korićenih tokom dodatne predizborne kampanje do koje ne bi ni došlo da državni organi nisu zakazali.

Opozicione stranke burno su reagovale na tužbu slobodaraca manjinskog partnera u vladi, u kojoj sudeluje zajedno sa narodnjacima. Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) smatra da je FPÖ prekoračio granice dobrog ukusa tužbom protiv države.

"Besramno je u vreme smanjenja socijalnih davanja da se pokreće pravni postupak u svrhu punjenja stranačke blagajne“, rekao je Tomas Drozda iz vrha SPÖ.

Za liberalnu stranku NEOS postupak desne, populističke stranke FPÖ je pravno utemeljen, ali moralno neopravdan.

"FPÖ državu očito vidi kao kravu muzaru i ova tužba je besramni pokušaj saniranja stranačkih finansija“, stoji u saopštenju stranke.

Kurir.rs/Krone.at

Foto Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja