BEČ OTKRIO NOVE DETALJE: Terorista Tarant išao u Austriju iz jednog posebnog razloga, obilazio gradove, a sa Austrijancima putovao u Severnu Koreju
Foto: AP

proputovao svet

BEČ OTKRIO NOVE DETALJE: Terorista Tarant išao u Austriju iz jednog posebnog razloga, obilazio gradove, a sa Austrijancima putovao u Severnu Koreju

Austrija -

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl objavio je na sednici parlamenta nove detalje o povezanosti austrijskih desničara sa teroristom Brentonom Tarantom koji je na Novom Zelandu ubio 50 ljudi.

Australijanac Tarant, koji je otvorio vatru u dve džamije u Krajstčerču, boravio je, prema navodima ministra, u Austriji od 28. novembra do 2. decembra prošle godine.

Tokom tog boravka on je iznajmljenim automobilom prešao 2.000 kilometara obilazeći više gradova.

Kikl
Kiklfoto: EPA

Austriju je posmatrao kao jednu od zemalja u kojoj može da pokrene otpor protiv migracije, napisao je Tarant u svom manifestu.

Kikl je ukazao da je Tarant 2014.godine posetio i Severnu Koreju, a u grupi turista bila su i tri Austrijanca.

"U toku je istraga o pozadini tog putovanja, kao i kontakata", objasnio je ministar.

On je istakao da po Austriju trenutno ne postoji konkretna opasnost od terorizma, i opasnost se i vidi kao "apstraktno povećana".

Sednica parlamenta, na kojoj je raspravljano o vezama austrijskih desničara sa Tarantom bila je veoma burna i morala je biti privremeno prekidana.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) Jerg Lajhtfrid kritikovao je Kikla što Austrija do sada nije vodila istragu protiv desničarske "vojske u senci" u Austriji.

"Opasnost od desničarskog terorizma je i te kako realna u Austriji, a vlada ne čini dovoljno protiv toga", naglasio je on dodajući da je i vladajuća Slobodarska partija (FPO), čiji je Kikl član, imala kontakte sa desničarskim pokretom "Identitarista", koji su sada pod istragom zbog veza sa Tarantom.

Na to je poslanik FPO Valter Rozenkranc rekao da ne može Kikl da se poziva na odgovrnost za sve što se dešava u svetu.

On je, povodom veza FPO sa "Identitaristima pokazao fotografiju predsednika Austrije Aleksandra van der Belena na kojoj je sa šefom tog desničarskog pokreta Martina Selnera, čiji stan je početkom nedelje pretresen zbog donacije koju je Tarant uputio ovim desničarima.

Rozenkranc je tim izazvao buru u parlamentu pošto je SPO kritikovala da se predsednik Austrije dovodi u vezu sa terorističkim napadom na Novom Zelandu.

SPO je zatražila opomenu poslanika Rozenkranca, ali pošto to predsednik parlamenta Volfgang Sobotka nije uradio, poslanici SPO su postali bučniji i ustali prekinuvši rad skupštine.

Ubica snimao svoj krvavi pir
Ubica snimao svoj krvavi pirfoto: Printscreen, Printscreen Facebook

Takođe, do prekida je došlo nakon što je poslanica Štefani Krisper iz stranke Neos u svom obraćanju Kikla dovela u vezu sa "Identitaristima" tvrdeći da je jedan od šefova sekcija Ministarstva unutrašnjih poslova član te desničarske organizacije.

Kikl je to ocenio skandalom, jer je Krisperova optužila jednog čoveka samo zato što ima slično ime kao član "identitarista".

Nakon toga je i poslanik FPO Hans-Jer Jenevajn, tražeći izvinjenje od

Krisperove, zbog korišćenja reči "svinjarija" opomenut.

Inače Krisperova se tek kasnije, putem saopštenja, izvinila što je dovela službenika Ministarstva u vezu sa "Identitaristima" zbog sličnosti imena.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track