BOGAT PLEN: U tunelu pronašli devet tona droge!
Foto: Reuters

Rekordna zaplena narkotika na granici amerike i Meksika

BOGAT PLEN: U tunelu pronašli devet tona droge!

Planeta -

Agenti otkrili dve tone kokaina i sedam tona marihuane, čija je vrednost 22 miliona dolara, što je jedna od najvećih zaplena u istoriji. Podzemni prolaz dugačak 730 metara opremljen je čak i šinama

VAŠINGTON - Američki agenti za kontrolu granice otkrili su tunel ispod granice između Meksika i Amerike, dugačak 730 metara, i zaplenili neverovatnih devet tona droge (dve tone kokaina i sedam tona marihuane).U pitanju je jedna od najvećih zaplena droge u istoriji, a njena vrednost je procenjena na čak 22 miliona dolara. Tunel dugačak oko 730 metara ima lift, osvetljenje i železnički i ventilacioni sistem, saopštio je državni tužilac okruga Južna Kalifornija. Uski tunel povezuje jednu kuću u meksičkom gradu Tihuana sa komercijalnim parkingom i stovarištem u Otej Mesi u Kaliforniji, na kojem je izlaz iz tunela širok 0,9 metara, a bio je sakriven kontejnerom za smeće, navodi se u saopštenju tužioca.Zečja rupa- Malo ko bi pomislio da se ispod zemlje odvija transport tona kokaina i marihuane, u vrednosti od nekoliko desetina miliona dolara, na tako neupadljiv način, kroz tu malu rupu u zemlji - izjavila je američka državna tužiteljka Lora Dafi.Policajci su u tunelu pronašli 68 bala marihuane ukupne težine od 743 kilograma, dok je u kontejneru pronađena marihuana u gotovo istoj težini.

Izlaz iz tunela... Izgleda kao obična rupa u zemlji
Izlaz iz tunela... Izgleda kao obična rupa u zemlji

Tunela ko pleve

Ukupno su tokom te istrage vlasti zaplenile više od sedam tona marihuane i dve tone kokaina, a uhapšeno je i šest osoba u San Dijegu. Uhapšeni su tri Meksikanaca, dvojica Kubanaca i jedan Amerikanac.- To je zečja rupa. Nešto sasvim drugačije od onoga što smo dosad viđali - dodala je tužiteljka.Muškarac koji radi nedaleko od stovarišta gde je drugi kraj tunela rekao je za Foks 5 da je tunel bio aktivan najmanje godinu dana.- Čim sam video da postavljaju kamere oko običnog stovarišta, znao sam da nešto nije u redu - rekao je on.S meksičke strane, ulaz u tunel imao je čak i lift dovoljno veliki da u njega stane osam do 10 ljudi. Granica između SAD i Meksika kod San Dijega i Tihuane zahvalna je za kopanje krijumčarskih tunela jer se glineno tlo relativno lako kopa običnim lopatama.

EKSPERT Marko Nicović uverenNARKO-KARTELE JE NEMOGUĆE ZAUSTAVITINekadašnjeg načelnika beogradske policije Marka Nicovića, člana Upravnog odbora INEOA (International Narcotics Enforcement Officers Association), nije iznenadila vest o rekordnoj zapleni droge:- Reč je o uobičajenoj trasi i opštepoznatom fenomenu krijumčarenju kokaina, u ovom slučaju i marihuane, čuvenih narko-kartela iz Južne Amerike, koji godinama unazad sarađuju s korumpiranim nadležnim organima. Nisam iznenađen jer je to je njihov posao i za to su plaćeni. U pitanju je klasično pranje novca uz pomoć korumpiranih pripadnika policije i carine Meksika i to je teško raskidiva sprega. Kokain je najdominantniji jer je najskuplji - ističe Nicović. On dodaje da je vrlo skeptičan kada je reč o rešavanju ovog problema.- Gotovo je nemoguće jer su narko-karteli usko povezani s policijom i carinom. To je jasno kao dan kad je Meksiko u pitanju - zaključuje Nicović.(I. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track