BUDUĆNOST SIRIJE NEIZVESNA: Plan B je povratak ratu!
Foto: Reuters11.02.2016

Teško do mira

BUDUĆNOST SIRIJE NEIZVESNA: Plan B je povratak ratu!

Planeta -
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura saopštio je da "plan B" o Siriji predstavlja povratak ratu.

"Koliko ja znam, jedini dostupni "plan B" jeste da se vratimo ratu. I to još gorem ratu nego što je bio", smatra diplomata.De Mistura je, takođe, izneo svoj stav o budućnosti Sirije i naveo da je jedan od zadataka Ujedinjenih nacija u toj zemlji omogućavanje da građani izaberu ko će upravljati njihovom zemljom.

U Siriji je od 27. februara na snazi prekid vatre. Primirje ne važi za Islamsku državu, Nusra front i druge organizacije koje su UN proglasile terorističkim.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država ranije su saopštili da ne isključuju mogućnost da u slučaju da plan propadne bude razmotrena druga varijanta – "plan B", ne precizirajući šta bi on mogao da podrazumeva.

SAD aktuelnog predsednika Sirije Bašara al Asada ne vide na budućoj političkoj sceni u toj zemlji. Rusija smatra da su razgovori o "planu B" nepravedna i nečasna igra, čiji je cilj propast mirovnog procesa.

Državni sekretar SAD Džon Keri kasnije je saopštio da američke vlasti nikada nisu izlagale "plan B" za rešavanje sirijskog sukoba.

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track