CG KATANAC: Zamandaljeni srpski hoteli u Budvi i Bečićima
Foto: Dragan Kadić

Pola miliona evra duga

CG KATANAC: Zamandaljeni srpski hoteli u Budvi i Bečićima

Planeta -
Zatvoreni su hotel Park i 15 vila tog preduzeća sa gotovo hiljadu kreveta, pa je sada skoro sasvim izvesno da će oni biti zatvoreni i tokom predstojeće turističke sezone

BUDVA - Inspektori crnogorkse Poreske uprave zapečatili su sve objekte srpskog preduzeća Epsturs u Budvi i Bečićima, zbog poreskog duga od oko pola miliona evra.

Zatvoreni su hotel Park i 15 vila tog preduzeća sa gotovo hiljadu kreveta, pa je sada skoro sasvim izvesno da će oni biti zatvoreni i tokom predstojeće turističke sezone, prenela je RTCG pisanje lista. Niko od zvaničnika Epstursa nije želeo da govori o razlozima zbog kojih su se inspektori PU odlučili na taj korak, a vršilac dužnosti direktora hotela "Park" Novak Vukadinović odbio je da komentariše novonastalu situaciju.

Pobjeda, međutim, saznaje da je osnovni razlog za pečaćenje tih turističkih objekata dug za poreze prema državi Crnoj Gori u iznosu od 500.000 evra. Pored toga, to preduzeće je dužno i za komunalne usluge, struju, vodu i račune za telefon još najmanje pola miliona, a poslednja blokada računa je bila na iznos od 1,8 miliona evra.

Kako piše list, do pečaćenja nije došlo iznenada, jer je PU mesecima tražila od EPS tursa da izmiri obaveze prema državi. Nuđena je čak mogućnost da uplate 250.000 evra, kako bi bilo omogućeno da objekti rade tokom ovog leta. Za drugu polovinu duga PU je tražila garancije Agencije za privatizaciju Srbije, Ministarstva privrede ili u krajnjem, same Vlade Srbije, ali od toga ništa nije realizovano.

Zbog toga je PU jednostavno zatvorila sve objekte Epstursa. Hotel "Park" sa svojim vilama procenjen je na 36 miliona evra, a očekivalo se da na najavljenoj licitaciji, koju je trebalo da organizuje Agencija za privatizaciju Srbije, početna cena bude 18 miliona, odnosno 50 odsto procenjene vrednosti.

Iako se za kupovinu objekata Epstursa u Budvi i Bečićima prijavilo 12 kompanija, od kojih je većina iz Crne Gore, Vlada Srbije je odložila prodaju za jesen ove godine, kako bi tokom leta ovi objekti bili u funkciji. Hotel Park se nalazi na samoj Slovenskoj plaži, na ulasku u Budvu i udaljen je 50 metara od mora.

(Tanjug/Pobjeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja