DAN ŽALOSTI U ITALIJI: Policija čuva ruševine kuća od pljačkaša!
Foto: Ap

Više od 290 mrtvih

DAN ŽALOSTI U ITALIJI: Policija čuva ruševine kuća od pljačkaša!

Planeta -

Angažovane dodatne policijske snage za osiguranje imovine. Sve manje nade da u ruševinama ima još preživelih

RIM - U Italiji je juče bio dan žalosti zbog pogibije više od 290 osoba u katastrofalnom zemljotresu jačine 6,2 stepena Rihterove skale koji je u noći između utorka i srede pogodio centralni deo zemlje.Prema poslednjim podacima, u potresu su poginule 290 osoba, dok je skoro 400 povređeno.Pojačan nadzorNadležni su angažovali dodatne vojne i policijske snage da bi se sprečila pljačka razrušenih kuća. Kako prenose italijanski mediji, u gradiću Amatriče, koji je najteže stradao, uhapšena je najmanje jedna osoba zbog pljačke. Pljačka razrušenih kuća posle zemljotresa zabeležena je i 2009, kada je potres pogodio regiju Abruco. Dodatne policijske snage angažovane su pre svega da noću čuvaju ruševine, dok preko dana pomažu spasilačkim službama.Širom Italije zastave su juče bile spuštene na pola koplja. Premijer Mateo Renci i predsednik Serđo Matarela prisustvovali su sahrani 46 ljudi iz planinskih sela Arkuata del Tronto i Peskara del Tronto, koji su sahranjeni na groblju u gradu Askoli Piceno.Lokalna gimnazija je pretvorena u kapelu. U njoj se nalazilo 30 sanduka, među kojima su i mali beli sanduci za devetogodišnju Đuliju, koja je poginula kako bi spasla mlađu sestru, i petogodišnjeg Đorđa.

Potresno... Beli kovčeg za najmlađe žrtve
Potresno... Beli kovčeg za najmlađe žrtve

Neke porodice su odlučile da ne prisustvuju grupnoj sahrani.- Zašto i sada treba da slušam političare koji će mi opet reći kako su s nama i kako ovo ne sme da se ponovi - izjavila je jedna od ožalošćenih.Spasilačke ekipe su počele buldožerima da uklanjaju ruševine, što je siguran znak da ima sve manje nade da u njima ima preživelih.Potraga se nastavljaPoslednji preživeli je izvučen još u četvrtak uveče.- Mi ćemo ipak nastaviti da tražimo dok ne budemo sigurni da više nema nikoga, rekao je Luigi D‘Angelo, oficir civilne zaštite, koji je dodao da su pretragu uključeni i detektori za toplotu.Na prilazima razrušenimgradovima nalaze se kolone automobila u kojima su članovi porodica žrtava. Oni dolaze da identifikuju tela najmilijih nakon čegaje mogućenjihovo uklanjanje i prebacivanje u kapele.

Humanost na deluMIGRANTI POMAŽU MEŠTANIMAMigranti iz Afrike, koji su rizikovali živote plovidbom preko Sredozemlja da bi stigli u Italiju, organizovano su došli u oblasti pogođene zemljotresom da bi pomogli meštanima koji su u ovoj nepogodi izgubili sve.- Moramo da pomognemo ovim ljudima. Želimo da pokažemo poštovanje prema njima i njihovom dostojanstvu - izjavio je Abdulah (20) iz Benina, koji zajedno sa drugim volonterima pomaže u raščišćavanju ruševina Peskare del Tronto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track