(VIDEO) RAT NA ULICAMA BELGIJE: U vatrenom obračunu džihadisti sprečeni da napadu policijske stanice

Uspešna antiteroristička akcija policije

(VIDEO) RAT NA ULICAMA BELGIJE: U vatrenom obračunu džihadisti sprečeni da napadu policijske stanice

Planeta -
Namera terorista je bila da napadnu vatrenim oružjem policijsku stanicu u Vervijereu, a slične antiterorističke operacije i hapšenja terorista je belgijska policija izvršila i u predgrađu Brisela gde su islamski teroristi takođe pripremali akcije napada na policijske stanice
1 / 8

VERVIJER- Savezno belgijsko tužilastvo saopštilo je da su u antiterorističkoj operaciji u gradu Vervijereu ubijena dvojica islamskih terorista a da je jedan ranjen i uhapšen. Namera terorista je bila da napadnu vatrenim oružjem policijsku stanicu u tom gradu, a slične antiterorističke operacije i hapšenja terorista je belgijska policija izvršila i u predgrađu Brisela gde su islamski teroristi takođe pripremali akcije napada na policijske stanice, rekao je zamenik tužioca Erik Van der Sijpt.

Belgijski mediji javljaju da je evakuisano i sedište federalne policije u Briselu zbog dojave o bombi.

"U Vervijereu osumnjičeni su otvorili vatru automatskim oružjem na policiju i bili su neutralisani. Dva osumnjičena su mrtva, a treći je priveden na licu mesta. Ni jedan policajac ili civil nije povređen, rekao je zamenik tužioca

Operacija je izvršena protiv operacionalne ćelije od oko desetak osoba od kojih su se neke vratile iz Sirije, po rečima drugog zamenika tužioca Tijeri Vertsa koji je odao da su oni bili spremni da izvedu napade i to vrlo brzo.

23.35 - Prema informacijama iz belgijskih medija ova antiteroristička operacija pokrenuta pre dve nedelje. Automobili i kuće osumnjičenih su ozvučeni, a istražitelji su ubrzo ustanovili da teroristi pripremaju veliki napad koji je za mete trebalo da ima policijske stanice širom Belgije.

22.45 - Gradsko veće Vervijea saopštilo je da je akcija gotova i da je situacija sada pod kontrolom. Ukupno desetak antiterorističkih racija provedeno je u Vervijeru, Briselu, Molenbeku i Zaventemu, objavili su belgijski tužioci koji vode istragu.

Prema navodima novinarke belgijske televizije RTL sa lica mesta prvo je javljeno da ima troje mrtvih a zatim je tužilaštvo saopštilo da ima dvoje mrtvih, dok je jedan terorista uhapšen. Islamisti su bili naoružani i pružili su oružani otpor policiji.

Belgijski mediji objavili su internet poruku navodno od Islamske države Iraka i Sirije u kojoj se pristalice islamskog džihada pozivaju da izvrše napade u Belgiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Okršaj je izbio sa islamističkim ekstremistima iz Vervijea koji su se pre nedelju dana vratili iz Sirije, od kada su bili pod nadzorom policije. U gradu Vervije inače živi najveća čečenska imigracija.

22.10 - Nivo privravnosti u Belgiji podignut je na tri, na skali do četiri, za polcijske stanice i za palatu pravde u Briselu. Belgijski mediji javljaju da je evakuisano i sedište federalne poliicje u Briselu zbog dojave o bombi.

http://www.youtube.com/watch?v=tXBdnKF0YAM

21.57 - Belgijske vlasti uhapsile su čoveka osumnjičenog da je snabdeo oružjem dve grupe napadača u Parizu – braću Kuaši koja su izvela krvavi napad na “Šarli Ebdo” i Amedija Kulibalija, koji je ubio četvoro ljudi tokom talačke krize u supermarketu.

Osumnjičeni se predao policiji i rekao da je bio u kontaktu sa Kulibalijem, kojeg je kasnije ubila policija, te da je želeo da kupi automobil od Kulibalijeve žene. Međutim policija je kasnije pronašla dokaze da su pregovarali oko prodaje metaka za pištolj kalibra 7,62 mm, kakav je koristio Kulibali tokom napada u supermarketu.

21.37 - Belgijska televizijska stanica VRT je saopštila da je u flamanskim predgrađima Brisela izvršeno više pretraga i hapšenja džihadista. Danas su belgijski mediji objavili internet poruku navodno od Islamske države Iraka i Sirije u kojoj se pristalice islamskog džihada pozivaju da izvrše napade u Belgiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj. U tom pozivu je rečeno da su pristalice Islamske države akcijama evropskih vlasti sprečene da dođu u zajedničku bitku u Siriji i Iraku i da zato treba da u Evropi krenu u operacije napada na vlasti i druge objekte.

21.25 - Savezno belgijsko tužilastvo saopštilo je da je namera terorista bila da napadnu vatrenim oružjem policijsku stanicu u tom gradu, a slične antiterorističke operacije i hapšenja terorista je belgijska policija izvršila i u predgrađu Brisela gde su islamski teroristi takođe pripremali akcije napada na policijske stanice, rekao je zamenik tužioca Erik Van der Sijpt.

20.50 - Belgijski kraljevski tužilac potvrdio je da je dvoje džihadista ubijeno, dok je treći uhapšen tokom antiterorističke operacije u gradu Vervijereu blizu granice s Nemačkom. Među policjacima i specijalcima ije bilo žrtva. Navodi se da su teroristi su prvi otvorili vatru na policiju

20.46 - Policijska akcija sprovedene je i u belgijskoj prestonici, gde je policija tragala za čovekom koji je, prema navodima svedoka, u briselskom metrou držeći oružje uzvikivao religiozne slogane na arapskom.

http://www.youtube.com/watch?v=uoRmXCndoFk

20.37 - Bivša ministarka unutrašnjih poslova Belgije Lorent Ankeliks izjavila je televiziji RTBF da je bez sumnje ova operacija pažljivo pripremana i kako je ona rekla njome je svakako izbegnuto krvoprolićje u Belgiji slično onom u Francuskoj

20.35 - "Policija je intervenisala izuzetno brzo jer su se prema informacijama dobijenim prisluškivanjem ekstremisti spremali za teroristički akt", navela je novinarka televiije RTL

20.25 - Belgijska agencija Belga javlja da su osobe koje su osumnjičene za terorizam upravo stigle iz Sirije. Svedoci su naveli da je pucnjava trajala nekoliko minuta, a da se čula i eksplozija.

20.05 - Tri osobe su svedočile tome kako jedan muškarac uzvikuje parole džihadista na stanici metroa u Briselu.

19.45 - U međuvremenu je stigla vest da se antiterorističke operacije sprovode i u Šarbeku, Anderlehtu, Molenbeku i Vlams Brabantu.

19.35 - Kako prenosi Gardijan pisanja lokalnih medija, policija ima nekoliko osumnjičenih. Pozivajući se na državnu belgijsku televiziju, Gardijan prenosi da je deo oko železničke stanice u Vervijeru potpuno blokiran, i da je u pitanju akcija protiv terorističke grupe.

19.30 - Svedoci su naveli da je pucnjava trajala nekoliko minuta, a da se čula i eksplozija. Prema izveštajima medija i prema informacijama koje kruže na socijalnim mrežama, centar tog grada je pun policije.

http://www.youtube.com/watch?v=zZidg4Mqd2I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track