ISTORIJSKI: Keri je prvi američki zvaničnik koji će položiti cveće žrtvama u Hirošimi
Foto: Rojters

Politički osetljivo pitanje

ISTORIJSKI: Keri je prvi američki zvaničnik koji će položiti cveće žrtvama u Hirošimi

Planeta -

Američki državni sekretar Džon Keri posetiće sledeće nedelje Memorijalni park mira u Hirošimi zajedno sa drugim visokim zvaničnicima zemalja G7.

Keri će biti prvi zvaničnik SAD koji će položiti cveće na spomenik žrtvama američkog nuklearnog napada 1945. u kojem je smrtno stradalo 140.000 Japanaca.

Godinama unazad zvaničnici SAD izbegavaju posete Hirošimi zbog "političke osetljivosti" tog pitanja. Mnogi Amerikanci i danas smatraju da je bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svetskom ratu bilo opravdano i da je ubrzalo kraj rata.

Hirošima posle bombardovanja, Foto: Profimedia
Hirošima posle bombardovanja, Foto: Profimedia

Vlasti u Japanu nadaju se da će sastanak u ovom gradu doprineti borbi protiv nuklearnog oružja i pokazati "realnost nuklearnog napada".

U međuvremenu, udruženja preživelih godinama vode kampanju protiv nuklearnog oružja i pozivaju američke zvaničnike da i sami vide posledice stravičnog napada. Kako se navodi, oni ne traže izvinjenje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nijedan predsednik SAD do sada nije posetio memorijalni centar u Hirošimi, bilo je potrebno 65 godina da američki ambasador prisustvuje godišnjici napada i još šest godina da se stvore uslovi za Kerijevu posetu.

Američka vojska bacila je atomsku bombu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, tri dana kasnije atomska bomba bačena je na Nagasaki usmrtivši oko 74.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja