"Majčica Rusija zove": Putinov slalom između nacionalizma, propagande i Zapada
Foto: Profimedia

Tanka linija

"Majčica Rusija zove": Putinov slalom između nacionalizma, propagande i Zapada

Planeta -

Posle pada SSSR-a, svet je očekivao da će Rusija prihvatiti demokratski model vladavine. Ova godina, međutim, donela je preokret i Putinove metode sve su prijemčivije Zapadu, a evo i zašto

Veći deo post-sovjetske ere, Rusija je posmatrana kao marginalni akter u globalnoj političkoj areni i zemlja koja se, posle decenija ideološkog konflikta, sve više približava Zapadu, piše Newsweek.rs.Ipak, nakon političkih potresa izazvanih izbegličkom krizom, Bregzitom i pobedom Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, sve više se čini kao da su stvari krenule u potpuno suprotnom smeru - politički stil koji praktikuje ruski predsednik Vladimir Putin sve je popularniji i polako osvaja "demokratsku hemisferu".Od Mediterana do Pacifika, Putin je idol nacionalista, autokrata i takozvanih "populista". Rodrigo Duterte, Donald Tramp, Bepe Grilo i Marin Le Pen samo su neki od političara koji su hvalili Putinovo liderstvo. "Putin ima kultni status gde god postoji neprijateljstvo prema Zapadu", smatra Dimitar Behev, autor knjige o ruskom uticaju na Balkanu.

Poslednji put kada je rusija imala tako jaku ulogu u anti-establišment struji, bio je period od Boljševičke revolucije do kraja tridesetih godina. Kada je Staljin rekao da je SSSR postao "otvoreni centar globalnog revolucionarnog pokreta", nije se radilo o propagandi.

U knjizi "Moskva, četvrti Rim", istoričarka Katarina Klark iznosi tezu prema kojoj je Moskva težila da postane središte nove civilizacije koja će privući intelektualce Zapada i tako se nametnuti kao jedini legitimni pokrovitelj najvećih svetskih umova.Danas, četvrt veka nakon pada Sovjetskog Saveza, Rusija opet postaje emblem, ali ovog puta nacionalističko-državnog poretka, koji neki analitičari nazivaju "Tradicionalistička internacionala", sugerišući na svojevrstan produžetak nekadašnje Kominterne.Dokaz da se ulog Kremlja na desničarske marginalne partije isplatio predstavlja činjenica da su ovi pokreti danas "mejnstrim". Pažljivo planiranom i veoma razgranatom kampanjom na internetu i u medijima, Kremlj je uspeo da predstavi svoj pogled na svet, probleme i potencijalna rešenja. Takođe Rusija je iskoristila sve jaču reputaciju SAD kao "globalnog policajca", kako bi se nametnuča kao "globalni lekar".

Muzej 35. obalska baterija u Sevastopolju, Foto Nemanja Pančić
Muzej 35. obalska baterija u Sevastopolju, Foto Nemanja Pančić

Neki smatraju da iza ofanzive Rusije na osnove zapadnih demokratskih sistema stoji strah od toga da Rusi, kao što se dogodilo u SSSR-u, budu "zavedeni" prosperitetom Zapada, zbog kojeg će postaviti pitanje na koji način se vodi države.U međuvremenu, ruski predsednik bio je uzdržan od podrške svojim obožavaocima, kako napolju, tako i kod kuće.Iako se predstavlja kao "najveći nacionalista u Rusiji", Putin je svestanb da u Rusiji živi 20 miliona muslimana, kao i veliki broj drugih verskih i nacionalnih manjina. Zbog toga, Putinov nacionalizam nije etnički, već državni.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Foto: AP
Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Foto: AP

Da se Putinova ideologija razlikuje od nacionalizma koji Kremlj promoviše i podržava na Zapadu, najbolje svedoči žestok obračun ruskih snaga bezbednosti sa ultranacionalističkim i ekstremnodesničarskim grupama u samoj Rusiji.Kremlj kontrira etničkom nacionalizmu sopstvenom verzijom državnog nacionalizma, koji je zasnovan na ratnim, naučnim i političkim uspesima Ruske Federacije. Prema Putinovom mišljenju, nacija se konsoliduje oko događaja, figura i ideja, a sva tri za sada nudi isključivo Kremlj. Aneksija Krima, predstavlja jedan od najboljih primera manifestovanja državnog nacionalizma.Takvom politikom, Putin je uspešno podelio nacionaliste i usmerio njihovo nezadovoljstvo dalje od svog režima i korumpirane elite. Dok podržava nacionalizam i "podrivanje demokratije" u SAD i EU, Putin je veoma oprezan i svestan mogućih posledica ekstremnog nacionalizma po društvo. Za sad.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:"Lideri slobodnog sveta": Merkelova... i čija vojska?Zatvaranje začaranog kruga: Evo kako sprečiti pojavu nove Islamske državeZovite pivoinstalatera: Ovo je jedini legalni pivovod na svetu (FOTO)Panika i haos u Gambiji: Diktator se predomislio, ipak "nije izgubio izbore"Zabranjeno znanje: Ovo su najpoznatije "tajne biblioteke" sveta (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track