NAPETO ZBOG MIGRANATA: Grčka povukla ambasadora iz Beča
Foto: AP

Tenzije

NAPETO ZBOG MIGRANATA: Grčka povukla ambasadora iz Beča

Planeta -
Grčka je povukla svog ambasadora iz Austrije u jeku podela u Evropskoj uniji povodom migrantske krize.

Inače, Grčka je zapretila da će blokirati odluke sa predstojećeg samita Evropske unije posvećenog migraciji ukoliko podela tereta izbegličke krize ne bude obavezna za sve države članice.

Sve je počelo kada je Austrija bila domaćin skupa na kome se razgovaralo o gorućem pitanju migranata. Bile su pozvane sve zemlje Balkana osim Grčke iako je to država koja je u najvećoj meri na udaru izbeglica sa Bliskog ostoka i severa Afrike.

Grčka je to nazvala neprijateljskim činom. Ambasador je pozvan na konsultacije, kako prenosi BBC.

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas pozvao je danas ambasadora iz Beča "kako bi se osiguralo očuvanje prijateljskih odnosa između dve države i naroda Grčke i Austrije", navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenela je agencija AP.

Grčka je zbog svoje velike morske granice sa Turskom i blizine grčkih ostrva turskoj obali postala glavna tačka ulaska stotina hiljada ljudi koji beže od rata i siromaštva u svojim zemljama i nadaju se boljem životu u Evropi. Grčko Ministarstvo je istaklo da je "jasno da se sa velikim problemima Evropske unije ne možemo izboriti pomoću misli, mentaliteta i vaninstitucionalnih inicijativa koje potiču iz 19. veka".

"Takva dela bi mogla da potkopaju temelje i proces evropskog ujedinjenja", upozorilo je Ministarstvo.

Grčki premijer Aleksis Cipras ranije je izjavio da od sada Grčka "neće pristajati na sporazume" ukoliko svi njeni partneri ne budu primorani da učestvuju proporcionalno u prebacivanju i razmeštanju izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track