U TRENU OSTAO SAM NA SVETU: Luksemburžanin u Nici izgubio celu porodicu!
Foto: Reuters

polovina žrtava masakra u francuskoj su stranci

U TRENU OSTAO SAM NA SVETU: Luksemburžanin u Nici izgubio celu porodicu!

Planeta -

PARIZ - Od 84 žrtve nedavnog terorističkog napada u Nici, 38 su strani državljani, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova

Nastradali su poreklom iz 19 zemalja, navelo je ministarstvo precizirajući da je reč o državljanima Alžira, Nemačke, Jermenije, Belgije, Brazila, Estonije, SAD, Gruzije, Italije, Kazahstana, Madagaskara, Maroka, Poljske, Rumunije, Rusije, Švajcarske, Tunisa, Turske i Ukrajine. U saopštenju se dodaje da spisak nije konačan. Međutim, u ovom trenutku, sve žrtve, bilo da je reč o povređenim ili preminulim osobama, potiču iz ukupno 29 zemalja, dodaje se u saopštenju.

Prošle nedelje, 31-godišnji Tunižanin Mohamed Lahuaiej Bulel je kamionom na šetalištu u Nici pokosio i ubio 84 osobe, dok je na stotine povređeno. Napad je izvršen 14. jula, na nacionalni praznik, Dan pada Bastilje.

Konačne brojke su jezive: 84 poginula, 121 hospitalzovana, među kojima 31 dete, na intenzivnoj nezi je 26 osoba, od kojih 5-oro dece. Ove nedelje broj mrtvih se možda i poveća. Među žrtvama su i čitave porodice. Kristofer Lion iz Luksemburga jedini je preživeo masak u kom su mu stradali supruga Veronika (55), Mišel Pelegrini (28), roditelji Gizela i Germain te tašta i tast Francis i Kristian.

Među prvim žrtvama bila je, Fatima Čarihi (60) iz Maroka, koja je čitav život provela u Nici. Njen sin Hamza rekao je da je “Bila prva žrtva, nije bilo mrtvih tela pre nje. Nosila je abaju i bila muslimanka. Poštovala je pravi islam, a ne islam terorista.”

Timoti Furnie, 27-godišnjak iz Pariza poginuo je štiteći svoju trudnu suprugu Anais, koju je na vreme gurnuo u stranu kada je kamion krenuo ka njima.

“Bio je mladi sanjar, ali uvek je bio tu za mene i naše dete”, rekla je njegova supruga.

Mlada Tunižanka Olfa Bent Suajah Kalfalah poginula je pokušavajući da spasi svog četverogodišnjeg sina Kiliana, kojeg preživeli otac i dalje traži.“Tražim ga svuda, u policiji, u bolnicama, na Fejsbuku. Tražim ga već danima. Moja žena je mrtva, gde je moj sin?” kaže on očajan. Među poginulima je i 25-godišnji Bilal Laboui čiji je stariji brat Valid čitavu noć odbijao da napusti bratovo beživotno telo.

Sestre Magdalena i Marzena, dvadesetogodišnjakinje iz Poljske, bile su na odmoru sa kada su izgubile život u napadu. 49-godišnja Francuskinja Lorens Tavet život je izgubila zajedno sa svoje dvoje unučadi od kojih je jedan bio sedmogodišnji dečak.

Žrtva Amie V., čerka jedne francuske novinarke, imala je dvanaest godina. Među žrtvama su i policajci Emmanuel Grot i Žan-Mark Leklerk kao i dvoje švajcarskih državljana Linda Kazanova Sikardi i njeno dete.

Promenada koja je bila prepuna turista koji su njom šetali i odlazili na kupanje, pretvorena je u mesto tuge i gradsku grobnicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track