POLOVINA POGINULIH HOLANĐANI: U avionu bilo 298 putnika, 80 dece
Foto: AP

Tragedija

POLOVINA POGINULIH HOLANĐANI: U avionu bilo 298 putnika, 80 dece

Planeta -
Među putnicima je bilo i 27 Australijanaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, četiri Nemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i jedan Kanađani

AMSTERDAM - U avionu "Malezija erlajnsa" koji je danas pao nad istočnom Ukrajinom se nalazilo ukupno 298 ljudi, od kojih su 154 bili državljani Holandije, izjavio je danas potpredsednik "Malezija erlajnsa" Huib Gorter.

On je na konferenciji za štampu na amsterdamskom aerodromu Shiphol, sa kojeg je let MH 17 danas poleteo za Kuala Lumpur, ali se srušio iznad istočne Ukrajine, rekao da je u avionu bilo 283 putnika i 15 članova posade, prenela je agencija AFP.

Pored najmanje 154 Holanđana, među putnicima je bilo i 27 Australijanaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, četiri Nemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost preostalih 47 putnika zasad nepoznata, rekao je Gorter. On je dodao i da su svih 15 članova posade bili Malezijci.

Holandski premijer Mark Rute je danas izjavio da je pad malezijskog aviona "verovatno najgora avionska nesreća u istoriji Holandije". Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prilikom pada aviona kompanije "Malezija erlajnz" na istoku Ukrajine, poginulo najmanje 300 ljudi, među kojima 23 državljana Sjedinjenih Američkih Država, preneo je Rojters. U avionu je bilo 80 maloletnih putnika.

Američki potpredsednik DŽozef Bajden izjavio je da je na letu MH 17 verovatno bilo i američkih državljana i da potvrda tih sumnji predstavlja prioritet za SAD. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je obaranje aviona "akt terorizma", optuživši proruske snage u oblasti, ali su oni odgovorili da su malezijski putnički avion oborila dva ukrajinska vojna aviona koja su nadletala region u poslednjih nekoliko dana, navodi BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track