POČELE SVAĐE Cipras: MMF snosi krivičnu odgovornost za krizu; Junker: Cipras laže

Skinuli rukavice

POČELE SVAĐE Cipras: MMF snosi krivičnu odgovornost za krizu; Junker: Cipras laže

Planeta -
Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da MMF snosi krivičnu odgovornost za grčku krizu, istovremeno okrivivši Evropsku uniju za protivljenje otpisu dela grčkog duga, dok je predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, uputio oštre kritike na račun grčke vlade, optuživši je za obmanu glasača

ATINA– Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da Međunarodni monetarni fond (MMF) snosi krivičnu odgovornost za grčku dužničku krizu, zbog čega je pozvao evropske kreditore da razmotre akcije MMF-a.

„Došao je trenutak da o predlozima MMF-a ne sudimo samo mi, već i Evropa. MMF snosi krivičnu odgovornost za današnju situaciju”, izjavio je Cipras u obraćanju njegovoj parlamentarnoj grupi, samo dva dana nakon kolapsa pregovora između grčkih zvaničnika i kreditora u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

„U ovom trenutku, dominira strog stav MMF-a u pogledu oštrih mera štednje, i evropsko odbijanje bilo kakvih razgovora o održivosti duga. Fokusiranost na budžetske rezove je najverovatnije deo političkog plana da se ponizi čitav jedan narod koji je u proteklih pet godina patio i to ne svojom krivicom”, izjavio je premijer.

Cipras je istakao da želi sporazum koji će staviti tačku na pregovore sa kreditorima, ali i da je njegova vlada izabrana da okonča mere štednje.

„Od grčkog naroda smo dobili mandat da bismo stali na kraj merama štednje, a kako bismo to postigli, potrebno je da tražimo sporazum koji će raspodeliti teret ravnomerno i koji neće ugroziti plate radnika i primanja penzionera”, izjavio je Cipras, istovremeno okrivivši Evropsku uniju za protivljenje otpisu dela grčkog duga, prenosi Rojters.

Junker uputio oštre kritike na račun vlade u Atini

Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, uputio je danas oštre kritike na račun grčke vlade, optuživši je za obmanu glasača povodom predloga koji je on dostavio u cilju rešavanja grčke dužničke krize.

"Ne marim za grčku vladu, ali marim za grčki narod”, rekao je Junker, napominjući da su „neki propatili daleko više od drugih u Evropskoj uniji” zbog napora njihovih vlada da smanje svoje dugove, javlja Rojters.

„Debata u Grčkoj i van nje bi bila daleko jednostavnija kada bi vlada u Atini tačno saopštila šta je to što Komisija predlaže. Krivim grčke zvaničnike zbog toga što su domaćoj javnosti saopštili stvari koje nisu u skladu sa onim što sam rekao grčkom premijeru”, izjavio je Junker.

Prema njegovim rečima, EK je protiv podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV) na lekove i električnu energiju, zbog čega je ta institucija iznela druge predloge za popravljanje stanja u grčkom budžetu, među kojima je i skromno smanjenje potrošnje u vojnom budžetu.

Kako podseća britanska agencija, grčki premijer Aleksis Cipras je ranije danas izjavio da bi prema predlozima Komisije PDV na struju trebalo da poraste za deset procentnih poena, dok je grčki ministar za zdravlje poručio da ne želi podizanje stope PDV-a na lekove.

SAD: Rešiti grčku krizu

Bela kuća je saopštila danas da se nada da će situacija između Grčke i njenih kreditora biti rešena pre nego nanese značajnu štetu globalnoj ekonomiji. Prema rečima portparola Bele kuće, Džoša Irnesta, sve strane uključene u aktuelne pregovore moraju biti zainteresovane za vraćanje Grčke na snažne ekonomske temelje i to na način koji neće uznemiriti finansijska tržišta, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track