TAKTIKA: Putin u Sloveniji ruši sankcije EU
Foto: AP

Šta se zapravo krije iza posete ruskog predsednika

TAKTIKA: Putin u Sloveniji ruši sankcije EU

Planeta -

Šef Kremlja konstantno pokušava da zaobiđe blokadu i cilja na zemlje za koje misli da imaju mekši stav, tvrde u sedištu Evropske unije

LJUBLJANA - Vladimir Putin je ubrzao kampanju i krenuo u ofanzivu protiv sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji nakon pripajanja Krima.Taktika predsednika Rusije jeste da unese razdor i izazove podele unutar Unije. Cilj njegove jučerašnje, treće posete Sloveniji jeste da se stvori blok ruskih saveznika u južnoj i istočnoj Evropi.Glavne meteSankcije u kombinaciji s niskim cenama nafte imaju poguban efekat po Rusiju.- Putin konstantno pokušava da zaobiđe sankcije i cilja na zemlje za koje misli da imaju mekši stav. Rezultat toga jeste da sve više zemalja tvrdi da će analizirati efekte sankcija pre nego što pristane na njihovo dalje produženje. Glavne mete Putinove ofanzive su Italija, Grčka, Mađarska, Kipar, Slovenija, Slovačka i Bugarska, rekao je za Rojters visoki zvaničnik iz Brisela, koji je želeo da ostane anoniman.Putin je po sletanju na Brnik, sa sat vremena zakašnjenja, prvo otišao na Vršič, gde je učestvovao na komemorativnoj ceremoniji povodom 100. godišnjice izgradnje Ruske kapele. Rusku kapelu na prelazu Vršič, najvišem u Sloveniji (1.611 metara), izgradili su 1916. ruski ratni zarobljenici u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na svoje drugove koje je marta te godine odnela snežna lavina dok su gradili put preko Vršiča.Među oko 3.000 posetilaca na Vršiču bio je i Milan Kučan, bivši predsednik Slovenije, koji je izjavio da se Rusija opravdano oseća ugroženom zbog postavljanja oružja NATO na njene granice.

Spomenik ubijenim ruskim vojnicima
Spomenik ubijenim ruskim vojnicima

Razgovori o EU i NATO

Dok se u Poljskoj ruše ruski spomenici poginulima u Drugom svetskom ratu, Putin je na ljubljanskom groblju Žale otkrio novi spomenik sovjetskim vojnicima, na kome su ispisana imena njih 3.000.Putin i Pahor su uoči razgovora u četiri oka na Brdu kod Kranja rekli su da će pokušati da utvrde načine za prevazilaženje prepreka saradnji.- Moja želja je da se na miran način pokušaju da otklone razlozi za razlike. Slobodoljubivom svetu je potrebna saradnja između svih - rekao je Pahor.Putin je naveo da poseta nudi priliku da se razmotri čitav spektar slovenačko-ruskih odnosa, kao i odnosa Rusije sa EU i NATO, čija je članica Slovenija. Putin je naglasio i trgovinski aspekt odnosa, dodajući da je obim trgovine, nažalost, opao i sa EU i sa SAD zbog sankcija.

Haos na putevimaKILOMETARSKE KOLONENa glavnim putevima u Sloveniji zbog posete Putina saobraćaj se juče odvijao otežano. Na graničnim prelazima za ulazak i izlazak čekalo se satima. Na austrijskoj strani tunela Karavanke kolona vozila bila je dugačka više od 15 kilometara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track