(FOTO) TO SE ZOVE NEDOĐIJA: Ovo su najudaljenije tačke na planeti
Foto: Pixabay Ilustacija

Sami na svetu

(FOTO) TO SE ZOVE NEDOĐIJA: Ovo su najudaljenije tačke na planeti

Planeta -

Želite malo da pobegnete od sveta? Možete da izaberete da li želite što dalje od ljudi, kopna ili mora

Ukoliko ste ikada poželeli da pobegnete od mobilnih telefona, interneta, računa, ili jednostavno ljudi, postoji nekoliko mesta na koja možete da odete, piše Newsweek.rs.

Jedno od njih svakako je vulkansko ostrvo Tristan da Kunja u južnom Atlantiku, koje leži na oko 2.400 kilometara od Južne Afrike. Ovo ostrvo je najdalja naseljena tačka na planeti.

Foto: Wikipedia, Ostrvo Tristan da Kunja u južnom Atlantiku
Foto: Wikipedia, Ostrvo Tristan da Kunja u južnom Atlantiku

Ukoliko vam to nije dovoljno, onda je najbolje mesto Pojnt Nemo. Latinski prevod naziva znači "niko" i predstavlja referencu na remek delo Žila Verna. Pojnt Nemo, ili "Okeanski pol nepristupačnosti", nalazi se u Pacifiku i udaljen je 2.689 kilometara od najbliže osobe i kopna. Zapravo, ako bi u određenom trenutku preletali, najbliži ljudi bi vam bili astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici.Jedini problem kod Pojnt Nema jeste što ne postoji kopno, tako da ko želi, mora da dođe brodom ili hidroavionom, ali imajte u vidu da put do Pojnt Nema traje najmanje 15 dana, 10 sati i 37 minuta.

Osim u odnosu na kopno, definisana je i tačka koja je najudaljenija od okeana. Takozvani "Kontinentalni pol nepristupačnosti" nalazi se u severozapadnoj Kini, blizu granice sa Kazahstanom. Ovo mesto koje se smatra otelotvorenjem izreke "usred nedođije" leži na 2,645 kilimetara od najbliže obale.Foto: Wikipedia, Mapa kontinentalnog pola nepristupačnosti Evroazije (crvenim tačkama označene su najbliže pomorske tačke i tri potencijalno najudaljenija mesta na kontinentu)Blizu njega nalazi se i tačka koju su kineski geografi proglasili za centar Azije i na njemu podigli spomenik.

Foto: Wikipedia, Spomenik na mestu koje su kineski geografi definisali kao centar Azije
Foto: Wikipedia, Spomenik na mestu koje su kineski geografi definisali kao centar Azije

Na svakom kontinentu postoji pol nepristupačnosti, odnosno tačka najudaljenija od obale, ali azijski je ubedljivo naveća "nedođija" od svih.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Balkan napredovao u nazadovanju: Od najmultikulturalnijeg regiona, do Ahilove pete EvropePutin nikad agresivniji: Jači smo nego bilo koji mogući agresor. Bilo koji!NEWSWEEK PREDSTAVLJA Tiranija pozitivnog razmišljanja: Evo zašto ne treba gledati samo s vedrije straneNEWSWEEK OTKRIVA Evo kako izgleda Srbin koji je radikalizovao napadača iz Berlina (FOTO)Zaboravljeni pokolj: Evo kako su Krstaši doneli pustoš i smrt Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track