(VIDEO) AFERA PANAMA PEJPERS: Ovako je islandski premijer uhvaćen u laži
Foto: Youtube/Printscreen

Tajni dokumenti

(VIDEO) AFERA PANAMA PEJPERS: Ovako je islandski premijer uhvaćen u laži

Planeta -
Pošto su objavljeni "Panama pejpers", odnosno, 11,5 miliona tajnih dokumenata iz panamske kompanije "Mosak Fonseka" koji otkrivaju kako svetski bogataši i političari, skrivaju svoj novac, polako se otkrivaju sve pojedinačne afere.

Podaci kako je s ovom pravnom firmom poslovao i islandski premijer Sigmundur Gunlafson. On se, kada je stupio na čelo vlade zalagao za spasavanje banaka od strane naroda i države. Sada ga optužuju da je skrivao milione dolara koje je investirao u banke na Islandu, a sve preko ofšor kompanije.

Objavljeni dokumenti pokazuju da su on i njegova supruga ofšore kompaniju "Wintris" kupili 2007. godine, a kada je stupio na čelo islandske vlade, ovu informaciju nikome nije spomenuo. Osam meseci kasnije prodao je svojih 50 odsto kompanije supruzi za jedan dolar.

Prema objavljenim podacima, kompanija "Wintris" služi za ulaganja miliona dolara za koje se navodi da je reč o nasleđenom novcu, barem tako stoji u dokumentu o osnivanju koji je potpisala Gunlafsonova supruga 2015. godine.

Islandski premijer sada je suočen s brojnim pozivima na ostavku na koje odgovara kako nije prekršio ni jedan zakon.Gunlafson je tako otišao usred intervjua koji je davao za švedsku televiziju pošto su ga pitali upravo za firmu "Wintris".

"Šta nam možete reći o kompaniji "Wintris"?", upitao je novinar.

"Pa... To je.... ", zamuckivao je premijer.

"Ne znam kako te stvari funkcionišu ... ali sve je od početka prijavljeno u poreskom izveštaju... I ne znam šta hoćete s ovim", odgovario je premijer i ustao sa stolice.

Na pitanje koju imovinu firma poseduje, premijer je odgovorio: "Pitate me za stvari s kojima ni ja nisam upoznat. Pitate me besmislene stvari. Prevarili ste me. Zatražili ste intervju o sasvim drugoj temi". Na kraju je izašao iz prostorije uz reči da je sve neprimereno.

(Metro)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track