(VIDEO) PLAŽA SA SMRTONOSNOM TAJNOM: Izgleda prelepo, ali u tom raju krije se nešto odvratno!
Foto: FOTO Printscreen Youtube

Privlači turiste

(VIDEO) PLAŽA SA SMRTONOSNOM TAJNOM: Izgleda prelepo, ali u tom raju krije se nešto odvratno!

Planeta -

Očaravajući beli pesak, kristalno bistro more i ugodne temperature već godinama privlače turiste u gradić Rosinjano Solvaj na italijanskoj obali. Ovaj komadić raja u Toskani zapravo skriva jednu groznu tajnu.

Naime, isti taj beli pesak koji privlači toliko turista zapravo je hemijski otpad nastao u obližnjoj fabrici.

Sve je počelo u nešto pre Prvog svetskog rata kada je belgijska industrijska korporacija "Solvaj" proširila poslovanje na Italiju.

Otvorili su fabriku u blizini grada Rosinjano Maritimo, ali uskoro je grad promenio ime da bi se prilagodio novoj stvarnosti. Gotovo svi stanovnici su bili povezani s jednom fabrikom i sve je bilo podređeno njima.

Fabrika proizvodi brojne hemikalije, a najveći deo proizvodnje otpada na natrijum-karbonat, poznatiji kao soda bikarbona.

Proizvodi se koristeći proizvodni proces "Solvaja" i jedan je od najvažnijih načina za proizvodnju natrijum-karbonata u svetu.

Iza toga ostaje mešavina kalcijum-hlorida koja završavaa u obližnjoj uvali već dekadama. Najvidljivija posledica tog bacanja otpada je prekrasna bela plaža kakve se ni na Karibima ne bi posramili.

Rajska plaža zapravo je samo iluzija zato što s otpadom "Solvaj" odlaže i mnoge toksične hemikalije kao što su živa, arsen, hrom i olovo.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, "Spijađe Bjanke", bela plaža kod fabrike, jedna je od 15 najzagađenijih plaža na Sredozemnom moru.

Između 2008. i 2010. godine više ljudi je umiralo u Rosinjanu nego u okolnim mestima, a posebno su bile pogođene žene. Stopa smrtnosti bila je 8,3% viša u Rosinjanu nego u okolnoj regiji.

Stopa tumora i prerane smrti takođe je iznad proseka, navodi portal Amusingplanet, a prenosi hrvatski portal "Express".

FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube

Okolne plaže su nagrađene plavim zastavama za čistoću mora i tek retki turisti sumnjaju da nešto nije u redu s prekrasnom plažom.

Lokalni aktivisti bore se za bolju kontrolu fabrike, a sam "Solvaj" obećao je smanjenje zagađenja za 70%, najavivši uklanjanje žive iz otpada.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track