(VIDEO) REKE NESREĆNIKA: Žene, deca i ranjenici napuštaju RAZRUŠENI Alep!
Foto: Youtube/Reuters

KRENUO DRUGI KONVOJ

(VIDEO) REKE NESREĆNIKA: Žene, deca i ranjenici napuštaju RAZRUŠENI Alep!

Planeta -

Konvoj od 15 autobusa, u kojem se nalaze evakuisani iz okruga pod kontrolom pobunjenika u Alepu, napustio je taj sirijski grad i krenuo ka seoskim područjima na zapadu zemlje, javila je danas sirijska državna televizija.

To je drugi konvoj koji je danas krenuo iz Alepa

. Prethodno su dvadesetak autobusa i 19 vozila Hitne pomoći, koji su prevozili oko 1.000 ljudi, izašli iz istočnog Alepa u skladu sa sporazumom o primirju, javio je Rojtersov reporter iz tog sirijskog grada.

Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov izjavio je ranije danas da je počela evakuacija 5.000 pobunjenika i članova njihovih porodica iz sirijskog Alepa.

Oko 100.000 civila moglo bi da bude evakuisano iz sirijskog grada Alepa, saopštile su večeras turske vlasti i dodale da bi Turska mogla ; za njih da otvori prihvatni logor, ali u Siriji.

"Moglo bi da bude evakuisano od 80.000 do 100.000 civila", izjavio je potpredsednik Vlade Vejsi Kajnak na konferenciji za novinare na tursko-sirijskoj granici, prenela je televizija CNN-Turk.

Kajnak je rekao da ukoliko sirijska opozicija to bude zatražila, Turska bi mogla da otvori prihvatni kamp u Siriji.

Prvi medicinski konvoj, sa ranjenim civilima, krenuo je danas iz poslednjeg uporišta pobunjenika u istočnom delu grada Alepa, čime je počela evakuacija predvidjena sporazumom koji su odobrile Rusija i Turska.

To je prva evakuacija civila iz istočnog Alepa posle ovonedeljnog uspostavljanja primirja čiji je cilj bezbedan odlazak civila iz pobunjeničkih enklava u Alepu, što je ujedno i početak predaje istočnog dela grada sirijskoj vojsci i okončanja četvorogodišnje vlasti pobunjenika.

Pobunjenici su objavili da je novi dogovor o prekidu vatre stupio na snagu u 2.30 po lokalnom vremenu.

(Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track